Розроблено зміни до плану боротьби з антибіотикорезистентністю

10 лютого 2022 о 10:55
1018

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє про оприлюднення проєкту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 р. № 116-р».

Мета

Метою прийняття проєкту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Національного плану дій щодо боротьби із стійкістю до протимікробних препаратів» (далі — проєкт розпорядження) є зниження рівня нераціонального використання протимікробних препаратів, підвищення ефективності надання медичної допомоги хворим на інфекційні та паразитарні захворювання, зниження тяжкості і тривалості цих хвороб, смертності серед населення, пов’язаної з поширенням мікроорганізмів, стійких до протимікробних препаратів.

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Протягом 2019–2021 рр. на виконання Національного плану дій щодо боротьби із стійкістю до протимікробних препаратів, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 р. № 116-р (далі — Національний план дій):

  • врегульовано відпуск протимікробних препаратів аптечними закладами виключно за рецептами лікарів (внесено зміни до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 р. № 360, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20 липня 2005 р. за № 782/11062);
  • розроблено та затверджено Порядок здійснення дозорного епідеміологічного нагляду за протимікробною резистентністю (наказ Міністерства охорони здоров’я України від 19 серпня 2021 р. № 1766, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 11 жовтня 2021 р. за № 1316/36938);
  • розроблено та затверджено наказ Міністерства охорони здоров’я України від 3 серпня 2021 р. № 1614 «Про організацію профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я та установах/закладах надання соціальних послуг/соціального захисту населення», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 11 жовтня 2021 р. за № 1318/36940;
  • розроблено та затверджено критерії, за якими визначаються випадки інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги та протимікробної резистентності (наказ Міністерства охорони здоров’я України від 15 липня 2021 р. № 1447, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 15 вересня 2021 р. за № 1214/36836);
  • розроблені та затверджені заходи та засоби щодо попередження інфікування при проведенні догляду за пацієнтами, затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 3 серпня 2020 р. № 1777, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 10 листопада 2020 р. за № 1112/35393.

З метою посилення протидії поширенню мікроорганізмів з протимікробною резистентністю і підтримання досягнутих результатів розроблено нову редакцію Національного плану дій.

Проєкт розпорядження актуалізує проблему поширення стійкості до протимікробних препаратів, визначає основні завдання та шляхи вирішення зазначеної проблеми, зокрема щодо покращення раціонального застосування антибіотиків та інших протимікробних препаратів, удосконалення підходів до профілактики інфекцій та інфекційного контролю, впровадження епідеміологічного нагляду за протимікробною резистентністю.

З метою вирішення проблеми протимікробної резистентності на світовому рівні були прийняті Політична декларація засідання високого рівня Генеральної асамблеї з проблем стійкості до протимікробних лікарських засобів, схвалена резолюцією ООН A/RES/71/3 від 5 жовтня 2016 р., та Глобальний план дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів, затверджений резолюцією 68 Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я WHA 68.7 від 26 травня 2015 р., де визначено 5 основних завдань:

1) підвищити свідомість та покращити розуміння питань стійкості до протимікробних препаратів за допомогою комунікації, освіти, професійної підготовки;

2) накопичувати знання за рахунок досліджень та епідеміологічного нагляду;

3) зменшити кількість випадків інфікування шляхом створення задовільних санітарно-гігієнічних умов та вжиття ефективних заходів профілактики інфекційних хвороб;

4) оптимізувати використання протимікробних препаратів в охороні здоров’я людей та тварин;

5) підготувати економічні обґрунтування інвестицій з врахуванням потреб всіх країн і збільшити інвестиції в розробку нових лікарських та діагностичних засобів, вакцин тощо.

Для реалізації зазначених вище завдань необхідно впроваджувати узгоджений і комплексний підхід на глобальному, національному та регіональному рівнях в рамках концепції «Єдине здоров’я» та поза нею, що передбачає участь різних суб’єктів господарської діяльності та секторів, таких як медицина і ветеринарна медицина, сільське господарство, охорона довкілля та споживачі серед населення. Вже на сьогодні на боротьбу з протимікробною резистентністю країни Європи, за даними Європейського економічного союзу, витрачають щонайменше 1,1 млрд євро на рік, а впровадження комплексних заходів (профілактика інфекцій та інфекційний контроль, включно з гігієною рук, і адміністрування протимікробних препаратів) дозволяє зменшити видатки на надання медичної допомоги на душу населення на близько 3 євро на рік. В країнах Європейського економічного союзу, за даними 2015 р., серед 671 689 випадків інфекційних хвороб, викликаних збудниками з резистентністю, 63,5% асоційовані з наданням медичної допомоги. При цьому відсутність впровадженої профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я призводить до підвищення вартості послуг на 30%, збільшення селекції мікроорганізмів з резистентністю та тривалості перебування пацієнтів у стаціонарі на 11 діб. Без ефективних заходів щодо стримування існуючих тенденцій зростання стійкості до протимікробних лікарських засобів світ може повернутися в доантибіотикову еру, коли прості рани та «звичайні» інфекційні хвороби завдаватимуть непоправної шкоди та призводитимуть до летальних наслідків.

Основні положення проєкту акта

Проєкт розпорядження дозволить покращити ефективність профілактики та лікування інфекційних і паразитарних хвороб людини, знизити тяжкість та тривалість перебігу цих хвороб, знизити смертність серед населення, пов’язану з поширенням мікроорганізмів, стійких до протимікробних препаратів.

Куди надавати пропозиції

Зауваження та пропозиції приймаються Директоратом громадського здоров’я та профілактики захворюваності МОЗ України протягом 16 днів з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7, Міністерство охорони здоров’я України, тел.: 253-82-66, контактна особа: Інга Олегівна Новосьолова, e-mail: [email protected].

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua