Медики України підписують добровільну прижиттєву згоду на посмертне донорство

8 лютого 2022 о 13:03
1084

Українські лікарі приєднуються до соціальної акції на підтримку добровільного донорства #ЗробитиБільше #Я обираю #Я Донор. Медики підписують добровільну прижиттєву згоду на посмертне донорство, власним прикладом демонструючи важливість такої ініціативи для суспільства і для тих українців, які чекають на пересадку органів як на єдиний шанс порятунку життя.

Про акцію

Мета акції — збільшити кількість прижиттєвих згод на посмертне донорство, підвищити обізнаність суспільства щодо трансплантації та донорства.

Наразі процедура оформлення згоди на посмертне донорство доволі складна. Одиниці охочих оформляють такі документи за життя. Частіше — після встановлення діагнозу смерті мозку — родичі померлого дають дозвіл на трансплантацію органів.

Проте у планах МОЗ спільно з Національною службою здоров’я України, Міністерством цифрової трансформації та Українським центром транспланткоординації — створення можливостей для подання через портал «Дія» або через Єдиний портал адміністративних послуг прижиттєвої згоди на пожертву органів для трансплантації у випадку смерті.

В акції #Зроби_більше #Я_обираю #Я_донор вже взяли участь лікарі з клінічної лікарні «Феофанія», НДСЛ «Охматдит», медичної мережі «Добробут». Найближчим часом до них долучаться спеціалісти Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова, Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова, лікарі Асоціації дитячих лікарень України та багатьох медичних закладів України.

Наразі лише в Охматдиті понад 20 дітей чекають на органну трансплантацію від неродинного донора. Маленькі пацієнти роками живуть в медзакладі, тричі на тиждень проходять 4-годинну процедуру гемодіалізу та очікують на пересадку.

Нагадаємо, що понад 300 трансплантацій провели в Україні вітчизняні лікарі протягом 2021 р. Це вдвічі більше, ніж у 2020 р., та майже вчетверо, ніж у 2019 р.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua