Розроблено порядок використання коштів для аеромедичної евакуації

7 лютого 2022 о 11:55
485

МОЗ України винесено на громадське обговорення проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реалізації концепції єдиного аеромедичного простору».

Мета

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реалізації концепції єдиного аеромедичного простору» (далі — проєкт акта) розроблено з метою забезпечення реалізації компонентів концепції єдиного аеромедичного простору для рівного та своєчасного доступу усіх громадян України до спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги.

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проєкт акта розроблено відповідно до частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України. Актуальність та доцільність розробки проєкту акта зумовлена необхідністю подальшої реалізації концепції єдиного аеромедичного простору в Україні, зокрема впровадження експериментального проєкту з аеромедичної евакуації. Імплементацію експериментального проєкту з аеромедичної евакуації розпочато у 2021 р., а в 2022 р. відповідно до постанови КМУ від 29.12.2021 р. № 1428 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 березня 2021 р. № 262» його продовжено та розширено на інші регіони базування. Варто зазначити, що у 2021 р. фінансування проєкту здійснювалося в рамках КПКВК 2301220 «Розвиток системи екстреної медичної допомоги та модернізації і оновлення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я», не передбаченої у Законі України «Про Державний бюджет України на 2022 рік».

У зв’язку з цим подальша імплементація концепції єдиного аеромедичного простору потребує здійснення перерозподілу видатків державного бюджету та затвердження порядку використання перерозподілених коштів.

Основні положення проєкту акта

Проєктом акта передбачено здійснити у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерством охорони здоров’я на 2022 р. у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків.

Проєктом акта також запропоновано затвердити порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реалізації концепції єдиного аеромедичного простору, який дозволятиме здійснити фінансування трьох компонентів єдиного аеромедичного простору:

  • порядку реалізації експериментального проєкту з аеромедичної евакуації;
  • порядку реалізації експериментального проєкту з аеромедичної евакуації в Запорізькій обл.;
  • порядку використання повітряних суден суб’єктів державної авіації, не залучених до реалізації експериментального проєкту з аеромедичної евакуації, для транспортування пацієнтів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua