Затверджено медичний стандарт із сортування пацієнтів у відділеннях екстреної медичної допомоги

7 лютого 2022 о 11:35
3596

Наказом МОЗ України від 03.02.2022 р. № 210 відповідно до статті 141 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», частини сьомої статті 3 Закону України «Про екстрену медичну допомогу», абзацу п’ятнадцятого підпункту 10 пункту 4, пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 267 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 90), пункту 3.4 Методики розробки та впровадження медичних стандартів медичної допомоги на засадах доказової медицини, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28 вересня 2012 р. № 751, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29 листопада 2012 р. за № 2001/22313, та з метою удосконалення надання екстреної медичної допомоги на госпітальному етапі затверджено Стандарт екстреної медичної допомоги «Медичне сортування пацієнтів різних вікових груп у відділенні екстреної (невідкладної) медичної допомоги», що додається.

Обґрунтування

При надходженні пацієнтів у заклади охорони здоров’я завжди постає питання щодо послідовності та пріоритетності надання медичної допомоги залежно від тяжкості стану пацієнтів. Для раціонального використання людських та матеріальних ресурсів закладів охорони здоров’я (далі — ЗОЗ) необхідне запровадження універсальних інструментів, які дозволять швидко, чітко та за вимірювальними критеріями визначити стан пацієнта та наявність загроз для життя. Це дозволяє максимально швидко мобілізовувати ресурси ЗОЗ для надання медичної допомоги у найменшому часовому проміжку для пацієнтів, які мають безпосередню загрозу для життя, та зволікання з надання медичної допомоги може спричинити катастрофічні наслідки. Разом з тим такий підхід допомагає виявляти пацієнтів, у яких можливе відстрочення надання медичної допомоги, оскільки відсутня безпосередня загроза для їх життя та здоров’я, і медична допомога таким пацієнтам надаватиметься після пацієнтів із загрозою для життя. Впровадження таких універсальних інструментів дозволяє охопити якісною медичною допомогою найбільшу кількість осіб при обмежених ресурсах ЗОЗ.

Медичне сортування (далі — МС) пацієнтів у відділенні екстреної (невідкладної) медичної допомоги (ВЕМД) широко використовується у світовій медичній практиці, зокрема у відділеннях екстреної (невідкладної) медичної допомоги, і є загальноприйнятим стандартом в міжнародній практиці. Розробка та подальше впровадження МС є важливою складовою системи екстреної медичної допомоги на ранньому госпітальному етапі, що сприятиме безпеці та підвищенню якості надання медичної допомоги, своєчасному доступу пацієнтів різних вікових груп до надання їм екстреної медичної допомоги.

Запровадження МС у ВЕМД є дієвим інструментом, дотримання принципів якого дасть змогу швидко та якісно здійснити початкову оцінку стану пацієнтів, що госпіталізуються або звертаються у ЗОЗ, та визначити подальші клінічні маршрути таких пацієнтів. Як показав аналіз наукових джерел, у світі відмічається тенденція до постійного збільшення кількості пацієнтів, що надходять у ВЕМД.

Медичне сортування — це швидка попередня оцінка стану пацієнтів, яка забезпечує їх поділ на категорії залежно від тяжкості стану, та їх сортування відповідно до визначених критеріїв та на основі встановленої категорії дозволяє визначити бажані терміни надання ЕМД у ВЕМД. Крім того, МС дає можливість раціонального використання наявного ресурсу ВЕМД без втрати якості надання медичної допомоги.

Основні цілі стандарту

Основними цілями стандарту є:

  1. Створення дієвого інструменту МС для клінічної оцінки пацієнтів різних вікових груп, які надходять до ВЕМД, що сприятиме швидкому визначенню тяжкості їх стану для надання оптимального обсягу медичної допомоги в ЗОЗ.
  2. Розробка дієвого інструменту, який включатиме основні клінічні елементи, такі як фізіологічні показники життєдіяльності, оцінка інтенсивності болю та інші, комплексний аналіз яких давав би можливість швидко та якісно визначати тяжкість стану пацієнтів різних вікових груп.
  3. Впровадження науково-обґрунтованого підходу до МС, який забезпечуватиме прийняття максимально точних клінічних рішень на основі наявних симптомів та подальше коректне визначення маршруту пацієнта у ЗОЗ.
  4. Впровадження національного стандарту МС, який гарантуватиме, що пацієнти отримуватимуть медичну допомогу на основі універсальних підходів та належної якості, незалежно від того, в яке ВЕМД вони будуть госпіталізовані.
  5. На основі МС розробити та запровадити критерії якості надання ЕМД пацієнтам різних вікових груп.

Державному підприємству «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України» (М.М. Бабенко) доручено забезпечити внесення Стандарту екстреної медичної допомоги «Медичне сортування пацієнтів різних вікових груп у відділенні екстреної (невідкладної) медичної допомоги» до Реєстру медико-технологічних документів.

Контроль за виконанням цього наказу покладено на заступника міністра І.В. Микичак.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua