Вакцини від COVID-19 пройшли всі три етапи клінічних досліджень

2 лютого 2022 о 11:38
403

Вакцини від COVID-19, які наразі використовуються в Україні, пройшли всі етапи клінічних досліджень, а відповідно є безпечними та ефективними. Про це на брифінгу 2 лютого 2022 р. повідомив заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Коментар Ігоря Кузіна

«Усі вакцини, дозволені в Україні, пройшли всі три етапи клінічних досліджень, які складаються зазвичай із трьох фаз. Перша — введення вакцини невеликому числу добровольців, щоб оцінити її безпеку. Друга фаза полягає у введенні вакцини сотням добровольців. Це потрібно для подальшої оцінки її безпеки та здатності генерувати імунну реакцію.  І остання фаза — це введення вакцини тисячам добровольців, яких порівнюють із такою ж групою людей, які не отримали вакцину, щоб визначити ефективність препарату і вивчити безпеку для більшої групи людей», — пояснив І. Кузін. 

Йдеться про вакцини CoronaVac/Sinovac, Comirnaty/Pfіzer, Moderna та  AstraZeneca. Таким чином, немає підстав для жодних сумнівів щодо безпеки вакцинації.

Довідка: ознайомитися з висновками та протоколами клінічних випробувань цих чотирьох вакцин можна на сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я за посиланням.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua