В Україні знижені темпи вакцинації на тлі зростання захворюваності на COVID-19

31 січня 2022 о 14:43
446

Попри високу інтенсивність циркуляції вірусу, країни з високим рівнем охоплення щепленнями мають порівняно нижчий рівень навантаження в стаціонарах і у відділеннях інтенсивної терапії, ніж під час попередніх хвиль. Цей факт підкреслює значення вакцин проти COVID-19 у запобіганні тяжким випадкам коронавірусу та смерті від нього.

Коментар Віктора Ляшка

«Відповідно до досвіду інших країн від початку зростання захворюваності до піку минає близько одного місяця. Тому найближчі 2 тиж ми прогнозовано очікуємо зростання кількості випадків інфікування коронавірусом», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Наразі в закладах охорони здоров’я виділено 69 320 ліжок, з яких 66 310 забезпечені киснем. Враховуючи зростання кількості випадків серед дітей, у лікарнях виділено 4414 ліжок, призначених для госпіталізації хворих дітей. За минулий тиждень кількість ліжок збільшено на 4400 для дорослих і 751 для дітей.

Зниження темпів вакцинації

На жаль, попри невтішну статистику щодо нових випадків захворювання на COVID-19, в Україні вже другий тиждень поспіль фіксується зменшення тижневої кількості проведених щеплень. Найнижчі показники у розрахунку на 100 тис. населення зафіксовано за останні 7 днів у Хмельницькій, Волинській, Миколаївській, Івано-Франківській та Запорізькій областях.

Найбільшу кількість щеплень із розрахунком на 100 тис. населення зафіксовно у Полтавській обл. Одразу за лідером йдуть м. Київ, Рівненська, Луганська та Харківська області.

«Чим більше ми будемо вакцинуватися та підвищувати свій захист, тим краще ми зможемо уникнути додаткових госпіталізацій та втрат життів. Чим більше ми будемо вакцинуватися та підвищувати імунний прошарок людей, тим краще зможемо мінімізувати проблеми для суспільства та забезпечити продовження роботи ключових секторів економіки у найближчі тижні та місяці», — підкреслив В. Ляшко.

Нагадаємо, що зробити базовий курс чи бустерне щеплення від COVID-19 можна в будь-якому пункті чи центрі вакцинації. Адреси та контакти — на vaccination.covid19.gov.ua/list або за тел.: 0 (800) 60-20-19.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua