ВООЗ та МОЗ працюють над покращенням даних щодо вакцинації проти COVID-19

31 січня 2022 о 13:52
555

Бюро ВООЗ в Україні у тісній співпраці з Міністерством охорони здоров’я та за фінансової підтримки Уряду Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії розпочала проєкт, спрямований на покращення якості введення даних про вакцинацію проти COVID-19 шляхом гармонізації цих процесів у різних медичних інформаційних системах (МІС) та надання чітких інструкцій щодо функціональності всім медичним працівникам, які беруть участь у ньому.

Коментар Ярно Хабіхта

«В Україні вакцинація пріоритетних груп населення проводиться з 24 лютого 2021 р., і станом на сьогодні близько 15 млн осіб вже повністю вакциновані, країна досягла охоплення майже 35% всього населення. ВООЗ постійно підтримує МОЗ рішеннями на основі даних, включаючи рекомендації, спрямовані на ефективне функціонування електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), що дозволить полегшити життя медичним працівникам і пацієнтам», — зазначив доктор Ярно Хабіхт, голова Бюро ВООЗ в Україні.

Коментар Марії Карчевич

«При проведенні щеплення проти COVID-19 вкрай важливо, щоб лікарі коректно вводили медичні записи в ЕСОЗ, оскільки це дані медичної сфери, а також на підставі них у майбутньому у пацієнтів успішно генерується COVID-сертифікат. Результати проведеного дослідження дозволять напрацювати додаткові інструкції, навчальні матеріали та алгоритми для покращення цих процесів», — відзначила заступник міністра з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Під час координаційної зустрічі з національними стейкхолдерами з питань покращення якості даних із вакцинації від COVID-19 від 25 січня ВООЗ представила свої висновки та рекомендації, що базуються на оцінці, проведеній у листопаді–грудні 2021 р., представникам МІС та іншим зацікавленим сторонам. Також були узгоджені спільні дії у тісній координації з Міністерством охорони здоров’я, Національною службою здоров’я України та командою eHealth.

Про ЕСОЗ

Нагадаємо, ЕСОЗ — це велика двокомпонентна система, яка містить медичні дані, що раніше зберігалися у паперових картках пацієнтів та у документах лікарів. ЕСОЗ об’єднує понад 34 млн пацієнтів, сотні тисяч медичних працівників, сотні сервісів, та десятки операторів МІС, що надають сервіси для лікарів та пацієнтів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua