Охоплення рутинними щепленнями дітей зберігається на рівні 80%

31 січня 2022 о 12:58
452

Другий рік поспіль в Україні зберігається стабільне охоплення рутинними щепленнями дітей на рівні 80%. Про це повідомляють у Центрі громадського здоров’я МОЗ України.

У 2021 р., як і у 2020 р. через запровадження карантинних обмежень у зв’язку з пандемією COVID-19, у першій половині року значно погіршилися показники імунізації. Відтак, за даними за 6 міс 2021 р., до кінця року прогнозоване охоплення щепленням мало сягнути лише 70%. Проте вдалося вийти на рівень попередніх років і досягти показника 80%.

Профілактика поліомієліту

Цього виявилося недостатньо для безпеки громадського здоров’я, адже у жовтні 2021 р. в Україні зафіксували спалах поліомієліту, а вже в січні 2022 р. виявили другий випадок захворювання.

Відтак, у 2021 р. лише 80,1% дітей першого року життя, які потребують обов’язкових щеплень, отримали всі 3 дози вакцини для профілактики поліомієліту. Майже такий же показник — 80,5% — серед дітей віком до 18 міс. Серед дітей віком 6 років охоплення становило 78,4%, і ще менше — 76,1% дітей — вакциновано у віковій групі 14 років.

Аби не допустити поширення поліомієліту, в Україні затверджено план реагування. Усі діти віком до 6 років, які пропустили щеплення згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, — повинні його надолужити.

До того ж відмічається значний спад у вакцинації проти дифтерії та правця серед дітей віком 6 років, а також дорослих. Дорослим необхідна ревакцинація від дифтерії і правця кожні 10 років. Через велику кількість невакцинованих людей в Україні існує загроза поширення дифтерії серед населення.

Рутинна імунізація дітей за віком

Сьогодні, коли розмови точаться лише про вакцинацію від COVID-19, — важливо не забувати про рутинну імунізацію дітей за віком. Вакцинація під час пандемії COVID-19 є безпечною. Будь-які переривання планової імунізації навіть на короткий період призводять до підвищення ймовірності спалахів вакцинокерованих інфекцій.

Закликаємо батьків надолужити пропущені щеплення дітей за віком, усвідомлювати та зіставляти ризики й переваги вакцинації. Сучасні вакцини є безпечними та ефективними і здатні захистити кожну людину від інфекційних захворювань, ускладнення від яких можуть вартувати життя.

В Україні Календар профілактичних щеплень передбачає обов’язкову вакцинацію проти 10 захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Вакцини за Календарем безоплатні для українців, їх закуповують за державні кошти.

Вакцинація — єдиний спосіб захиститися від потенційно смертельних недуг і можливість уникнути додаткових навантажень і на здоров’я громадян, і на систему охорони здоров’я загалом. Щороку вакцинація рятує 2–3 млн людей в усьому світі від небезпечних захворювань та щороку запобігає 1,5 млн летальних випадків унаслідок інфекційних хвороб.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua