Затверджено протокол «Некротизуючий ентероколіт у передчасно народжених дітей»

31 січня 2022 о 11:12
1341

Наказом МОЗ України від 28.01.2022 р. №  182 відповідно до статті 14¹ Закону України «Основи законодавства про охорону здоров’я», пунктів 2.4 розділу ІІ та 3.5 розділу ІІІ Методики розробки та впровадження медичних стандартів медичної допомоги на засадах доказової медицини, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28 вересня 2012 р. № 751, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29 листопада 2012 р. за № 2001/22313, абзацу п’ятнадцятого підпункту 10 пункту 4 та пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 267 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 90), затверджено Уніфікований клінічний протокол вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Некротизуючий ентероколіт у передчасно народжених дітей», що додається.

Про протокол

Некротизуючий ентероколіт (НЕК) залишається важливою клінічною проблемою передчасно народжених дітей. Упродовж багатьох років удосконалюються підходи до його профілактики, діагностики та лікування, але ще чимало практичних питань залишаються невирішеними. Сучасний розвиток медицини передбачає постійне удосконалення методів діагностики, лікування та профілактики хвороб з урахуванням вимог доказової медицини.

Система стандартизації медичної допомоги орієнтована на розробку медико-технологічних документів, які допомагають лікарю правильно діяти в конкретних клінічних ситуаціях, уникаючи неефективних та помилкових втручань. Уніфікований клінічний протокол вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги (далі — УКПМД) передчасно народженим дітям з НЕК розроблений з урахуванням сучасних вимог доказової медицини з метою створення єдиної комплексної й ефективної системи надання медичної допомоги новонародженим дітям з цією патологією.

В УКПМД висвітлено питання профілактики НЕК, наведено алгоритм діагностики й обґрунтованого визначення стадій захворювання; представлено вимоги до консервативного лікування, показання до хірургічного втручання й організаційну модель надання медичної допомоги пацієнту з НЕК, що дозволять суттєво поліпшити якість та зменшити витрати на медичну допомогу.

Цей УКПМД розроблений на основі клінічної настанови «Некротизуючий ентероколіт у передчасно народжених дітей», яка ґрунтується на принципах доказової медицини з урахуванням сучасних міжнародних рекомендацій, відображених у клінічних настановах — третинних джерелах, а саме: «Neonatal necrotizing enterocolitis: pathology and pathogenesis», «Neonatal necrotizing enterocolitis: management», «Neonatal necrotizing enterocolitis: prevention».

Уніфікований клінічний протокол вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Некротизуючий ентероколіт у передчасно народжених дітей» розроблений мультидисциплінарною робочою групою з розробки галузевих стандартів медичної допомоги за темою «Неонатологія», затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18 травня 2021 р. № 967 «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 18 серпня 2020 р.у № 1908». Відповідно до ліцензійних вимог та стандартів акредитації у закладі охорони здоров’я (ЗОЗ) має бути наявний внутрішній документ ЗОЗ/клінічний маршрут пацієнта (КМП), що визначає взаємодію структурних підрозділів ЗОЗ, медичного персоналу на локальному рівні.

Мета протоколу

Забезпечити якість, ефективність та рівні можливості доступу до медичної допомоги пацієнтам на основі доказів ефективності медичних втручань; даних доказової медицини; встановити єдині вимоги щодо профілактики, діагностики та лікування новонароджених дітей з НЕК відповідно до положень клінічної настанови, що розроблена на засадах доказової медицини; обґрунтування кадрового забезпечення та оснащення ЗОЗ, фізичних осіб — підприємців для надання медичної допомоги новонародженим дітям з НЕК (наявність фахівців, обладнання та ресурсів); визначення індикаторів якості медичної допомоги для проведення моніторингу та клінічного аудиту в ЗОЗ. Покращити якість медичної допомоги новонародженим з НЕК шляхом впровадження сучасних ефективних підходів до профілактики, діагностики і лікування та водночас мінімізувати можливі коротко- і довгострокові негативні наслідки.

Державному підприємству «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України» (М.М. Бабенко) доручено забезпечити внесення Уніфікованого клінічного протоколу вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Некротизуючий ентероколіт у передчасно народжених дітей» до Реєстру медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги.

Контроль за виконанням цього наказу покладено на заступника міністра охорони здоров’я І.В. Микичак.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua