Підвищення зарплати медикам: НСЗУ планує перерахувати кошти до 7 лютого 2022 р.

27 січня 2022 о 12:25
11315
Спеціальності :

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) планує до 7 лютого 2022 р. перерахувати лікарням кошти за січень 2022 р. Таким чином, медики вчасно отримають підвищені зарплати. Для закладів, яким об’єктивно не вистачає коштів, передбачений окремий пакет додаткового фінансування.

Про це 26 січня 2022 р. під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет) з керівництвом МОЗ та головою НСЗУ Наталею Гусак говорили народні депутати України — члени Комітету, повідомляє голова Комітету Михайло Радуцький на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook (засідання проходило у закритому режимі — прим. ред.).

Звіт НСЗУ

НСЗУ відзвітувала про підвищення тарифів на медичні послуги у Програмі медичних гарантій (ПМГ) 2022 р. Рекордне фінансування медицини, якого вдалося досягти команді Президента Володимира Зеленського, дало можливість збільшити фінансування ПМГ на майже 34 млрд грн. Виділено більше коштів на кожен з 38 пакетів. Суми за деякими пакетами зросли до майже 60%.

Фінансування «первинки» збільшилося на 6 млрд грн, на лікування серцево-судинних захворювань додатково виділено 1,8 млрд грн, онкопатології — 4,8 млрд грн, на програму реімбурсації — 1,8 млрд грн.

Як зазначив М. Радуцький, «наше спільне завдання — Комітету, МОЗ та НСЗУ — проконтролювати, щоб додаткові кошти дійшли до трудових колективів. Дуже важливо, щоб право Кабміну на встановлення мінімальних зарплат для медичних працівників було закріплене законодавчо. Це унеможливить спроби уникнути відповідальності за невиконання рішень Уряду. Тому ми повторно будемо виносити у Верховну Раду законопроєкт Комітету реєстр. № 6306, доопрацьований, щодо удосконалення надання медичної допомоги.

У грудні минулого року для ухвалення цього документа не вистачило 4 голосів — Парламент відправив його на доопрацювання. Не всі колеги на той час уважно ознайомилися з текстом законопроєкту.

За останній місяць ми провели низку зустрічей з народними депутатами. Надали роз’яснення та досягли порозуміння. Маю надію, що нас почули, і до початку карантину в Парламенті ми встигнемо розглянути цей важливий законопроєкт.

Але навіть до прийняття законопроєкту № 6306 є всі законні підстави та необхідне фінансування для виплати медикам зарплат на рівні, який визначив Президент», — наголосив голова Комітету.

Звіт ДП «Медичні закупівлі України»

Також під час засідання депутати Комітету заслухали звіт генерального директора ДП «Медичні закупівлі України» про виконання програми за минулий рік.

У 2021 р. за централізованими закупівлями ДП «Медичні закупівлі України» придбало 532 медичні препарати, що становить 93% від плану. Сума закупівель — 5,5 млрд грн, вдалося заощадити — 1,5 млрд грн. Для порівняння: у 2020 р. закупили лише 83% від загальної потреби, зекономили — 1 млрд грн.

Отже, у роботі підприємства спостерігається значний прогрес: вищий відсоток закуплених лікарських засобів та більша економія.

Але є і що удосконалювати.

ДП «Медичні закупівлі України» цього року починає збирати потребу у закупівлях терміном на 3 роки. Використання середньострокового планування дозволить більш ефективно проводити тендери, зокрема для препаратів, які закуповуються у невеликій кількості. Підприємство також перейшло на оформлення потреби у закупівлі в електронній системі. Це одночасно спростить процес та зробить його більш прозорим. Крім того, воно активно долучається до закупівель за механізмом договорів керованого доступу (ДКД). Механізм ДКД дозволить придбати інноваційні препарати за значно зниженою ціною на умовах конфіденційності.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами facebook.com/radutskyy,

Фото – sluga-narodu.com