Розвиток трансплантації: з початку року проведено 27 операцій

26 січня 2022 о 12:36
457

Cтаном на 24 січня 2022 р. в Україні вже виконано 27 трансплантацій.

З них:

При цьому близько 70% операцій з пересадки органів здійснені від посмертних донорів.

Нагадаємо, що до 2019 р. статистика була іншою. Через відсутність в країні системи надання медичної допомоги методом трансплантації 99% усіх трансплантацій становили родинні пересадки органів, тобто від живих донорів-родичів. За відсутності родинного донора фактично єдиним шансом на порятунок та одужання пацієнта було проведення операції за кордоном.

Розвиток трансплантації

Суттєвим поштовхом у розвитку трансплантації в Україні стало прийняття 20.12.2019 р. змін до Закону України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людини». У результаті кількість проведених операцій протягом 2 наступних років зросла у декілька разів, а 2021 р. став роком прориву вітчизняної трансплантації.

Окрім безпрецедентної кількості зроблених в Україні трансплантацій — понад 300 —деякі з них були унікальними, вперше проведеними в нашій країні.

Наразі в Україні діють 29 центрів трансплантації.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua