Як захистити дітей від COVID-19

25 січня 2022 о 15:06
482

За весь час пандемії в Україні на COVID-19 захворіли 237 830 дітей. Найбільше підтверджених випадків захворювання серед дітей виявлено у віковій групі 10–14 років — понад 40%. Ще 26% припадають на категорію 15–17 років.

На стаціонарному лікуванні станом на 24 січня 2022 р. перебувало 1120 дітей. Таким чином, наразі вже зайнято понад 30% ліжок, виділених для лікування неповнолітніх пацієнтів із COVID-19.

На сьогодні понад 122 тис. учнів шкіл та більше ніж 3 тис. вчителів відправлені на самоізоляцію через підтверджені випадки коронавірусу в оточенні. Також майже 6 тис. класів перебувають на самоізоляції.

Наразі відмічається підвищення захворюваності серед дітей. У багатьох регіонах заклади освіти переходять на дистанційний формат навчання через зростання рівня захворюваності.

Щоб захистити неповнолітніх від COVID-19, в Україні вже дозволили вакцинацію дітей віком від 12 років. Щеплення можна зробити вакциною Cominarty від Pfizer. Загалом вже зробили понад 150 тис. щеплень дітям віком від 12 років.

Поради для батьків

Окрім вакцинації, батькам варто врахувати кілька простих порад, щоб знизити ризик інфікування дітей.

Навчіть малечу правильно мити руки

Поясніть дітям, чому важливо та як правильно мити руки. Це треба робити не менше 20 с, використовуючи мило. Також важливо приділяти увагу місцям під нігтями, адже там збирається багато бруду. Окрім того, можна вивчити з дитиною пісню чи вірш, який триває 20–30 с. Це допоможе дитині орієнтуватися, чи достатньо часу вона миє руки. Розкажіть, що торкатися обличчя немитими руками — небезпечно.

Розкажіть, як правильно прикривати рот та ніс під час кашлю та чхання

Під час кашлю та чхання потрібно прикриватися серветкою, після чого слід викинути її та вимити руки. Поясніть дітям, що таким чином можна запобігти поширенню вірусу. Якщо ж дитина не має серветки, то поясніть, що краще прикриватися під час чхання чи кашлю ліктем.

Поясніть, чому захисну маску треба використовувати у всіх громадських місцях

Розкажіть дітям про те, що захисну маску важливо використовувати не лише у школі, а й у всіх інших громадських місцях. Покажіть на особистому прикладі, як це правильно робити.

Нагадаємо, що захисна маска має щільно прилягати до шкіри, закриваючи ніс та рот.

Важливо, що в Україні діти віком з 12 років мають користуватися захисними масками у громадських місцях. Маску треба змінювати кожні 2 год та тоді, коли вона стала вологою.

Попросіть дитину дотримуватися дистанції у громадських місцях

Якщо дитина захворіла, залиште її вдома, навіть за наявності так званих легких симптомів вірусного захворювання. Уважно слідкуйте за симптомами, проконсультуйтеся з сімейним лікарем. Якщо у родині кілька дітей, намагайтеся тримати хворих і здорових дітей окремо.

Будьте чесними та відкритими з дітьми, коли вони ставлять запитання щодо коронавірусної хвороби. У розмовах про COVID-19 варто послуговуватися інформацією з офіційних джерел.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua