Ставлення до вакцинації проти COVID-19 у віковій групі 60+

25 січня 2022 о 11:10
464

У грудні 2021 р. Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та група «Рейтинг» провели дослідження про ставлення до вакцинації киян віком старше 60 років.

Охоплення вакцинацією

В Україні, за даними Міністерства охорони здоров’я, на 17 січня 2022 р. принаймні одну дозу вакцини від COVID-19 отримали близько 3,5 млн осіб віком від 60 років, що становить 39,1% українців цього віку. Невакцинованими залишаються близько 5,4 млн людей віком старше 60 років.

У столиці ситуація з вакцинацією від COVID-19 краща, ніж у середньому в країні. У Києві 71,3% осіб віком від 60 років вакциновано обома дозами.

Ставлення до вакцинації

Відповідно до даних дослідження 72% літніх мешканців Києва ставляться до вакцинації позитивно, причому цей відсоток зростає відповідно до віку опитаних — з 67% в категорії 60–64 роки до 76% в категорії 75+.

Ставлення до вакцинації має звʼязок і з рівнем освіти: серед осіб із вищою освітою позитивно до щеплень ставляться 74%, а серед людей, які закінчили навчання на загальносередньому рівні, — 68%.

Вакцинуватися від COVID-19 літніх киян спонукає загроза тяжко перенести COVID-19, необхідність мати сертифікат, щоб жити звичним життям, приклад близьких родичів або друзів, які вакцинувалися, та рекомендації лікаря.

Але досі не всі літні люди, які ризикують тяжко перехворіти на COVID-19, отримати ускладнення хвороби та померти, пройшли курс вакцинації. У небажання вакцинуватися є декілька причин.

Причини небажання вакцинуватися

Опитуваних зупиняє потреба робити повторні щеплення через деякий час. Втім, так працює більшість вакцин. Від грипу, наприклад, вакцинуються щорічно, від дифтерії та правця — кожні 10 років.

Багатьох лякає те, що перед вакцинацією їм не пропонують пройти повне обстеження. Але якщо людина почувається нормально, не має високої температури тіла та ознак застуди, вона може йти і щепитися. Хронічні хвороби є показанням до вакцинації від COVID-19, а не навпаки.

Багато літніх людей вважають, що ризики від вакцинації переважають ризики від хвороби, тоді як насправді загроза отримати ускладнення від ковіду в тисячі разів вища за будь-які можливі реакції на введення вакцини.

Частину лякають саме ці реакції: незначне підвищення температури тіла чи біль у місці уколу. Такі реакції є абсолютно нормальними та минають за кілька днів. Насправді багато людей взагалі не матимуть жодних неприємних відчуттів після щеплення.

Нагадуємо, ризик померти від COVID-19 серед невакцинованих людей вищий у 10 разів, ніж у повністю вакцинованих. Ризик госпіталізації у невакцинованих більший у 4,3 раза, ніж у повністю вакцинованих.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua