Ситуацію з COVID-19 обговорили на нараді у Президента та під час засідання РНБО

25 січня 2022 о 11:03
503

В Україні третій тиждень поспіль зростає кількість нових випадків захворювання на коронавірус, проте завдяки вакцинації перебіг хвороби легший, і нині госпіталізовано майже вдвічі менше людей порівняно з піком захворюваності восени 2021 р. Про це йшлося на селекторній нараді щодо протидії поширенню COVID-19, яка відбулася під головуванням Президента України Володимира Зеленського 24 січня 2022 р.

Доповідь МОЗ України

Як повідомили в Міністерстві охорони здоров’я, за минулий тиждень у країні зафіксовано 110 тис. нових хворих на COVID-19.

Штам «омікрон» виявлено вже в 17 областях, але він поки не домінує в Україні. За минулий тиждень госпіталізовано понад 15 тис. осіб, що майже на 50% менше, ніж за такої ж кількості нових випадків при штамі «дельта» торік восени. Наразі в медичних закладах зайнято 28% ліжок, виділених для хворих на COVID-19.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко пояснив, що рівень госпіталізації нижчий майже вдвічі, зокрема, завдяки збільшенню кількості вакцинованих. За його словами, відновили роботу мобільні бригади у тих територіальних громадах, де щеплено менше ніж 25% мешканців.

Коментар Прем’єр-міністра

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що від сьогодні особи віком старше 60 років зможуть використовувати 1 тис. грн, наданих державою в межах програми «єПідтримка», на придбання ліків.

Крім того, за його словами, Міністерство соціальної політики спільно з Міністерством цифрової трансформації працюють над можливістю розширення ініціативи Президента «єПідтримка» й на інші групи населення. Так, розглядається можливість дозволити використання цих коштів на ліки для осіб з інвалідністю першої групи незалежно від віку.

Станом на 24 січня 2022 р. вже понад 7,5 млн громадян одержали виплати в межах цієї програми.

Засідання РНБО

Крім того, інформація щодо епідемічної ситуації в країні та протидії поширенню COVID-19 була заслухана на засіданні Ради національної безпеки та оборони (РНБО), яке відбулося цього ж дня.

Коментар Володимира Зеленського

«Наразі кількість нових випадків захворювання дійсно зростає, але рівень госпіталізації майже вдвічі нижчий порівняно з піком захворюваності восени 2021 р. Одна з головних причин — вакцинація. Люди, які мають щеплення, переносять хворобу набагато легше. Рівень смертності набагато нижчий», — наголосив Глава держави.

В. Зеленський зауважив, що імунітет людини зростає після кожної наступної дози вакцини, а стратегія бустеризації вже стала єдиним стандартом для всіх розвинених країн.

«Бустеризація — це третя доза вакцини, тому в межах програми «єПідтримка» буде додано ще 500 грн — для тих громадян, які отримають третю, бустерну дозу», — сказав Президент.

Глава держави також розповів, що протягом місяця програма буде розширена для осіб літнього віку, які матимуть можливість використати ці кошти на оплату комунальних послуг. Крім того, незабаром «єПідтримка» поширюватиметься на дітей віком 14–18 років.

Зі свого боку, міністр охорони здоров’я В. Ляшко повідомив, що до закладів охорони здоров’я України вже доставлено 20 тис. флаконів препарату ремдесивір, який призначений для лікування коронавірусу. Також цього тижня очікується реєстрація препарату молнупіравір, який є противірусним засобом прямої дії проти COVID-19 і запобігає переходу хвороби у більш тяжкий стан. В. Ляшко сподівається, що протягом 7–10 днів стане можливою поставка препарату в Україну й доставка його медичним закладам.

Міністр також повідомив, що сьогодні в Україні налічується близько 10 млн доз вакцини проти коронавірусу, а на 2022 р. заплановано постачання 42 млн доз вакцини залежно від потреби.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua