Розроблено документи з надання алергологічної допомоги

24 січня 2022 о 13:07
1246

МОЗ України опублікувало для громадського обговорення проєкт наказу «Про організацію надання алергологічної допомоги населенню України».

Мета

Проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про організацію надання алергологічної допомоги населенню України» (далі — проєкт наказу) розроблено з метою реалізації абзацу шостого статті 33 та абзацу тринадцятого статті 352 Закону України «Основи законодавства про охорону здоров’я», абзацу двадцятого підпункту 10 пункту 4 та пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 267, для подальшого розвитку організації та надання алергологічної допомоги населенню України, втілення сучасних наукових знань у клінічну практику, удосконалення спеціалізованої діагностичної та лікувально-профілактичної допомоги населенню України відповідно до сучасних досліджень з етіології, патогенезу і перебігу алергічних захворювань, з урахуванням новітніх тенденцій щодо обрання діагностичної тактики та терапевтичної стратегії під час ведення пацієнтів з алергічними захворюваннями.

Обґрунтування необхідності прийняття проєкту акта

Проєкт наказу розроблено відповідно до частини сьомої статті 8 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», постанови Кабінету Міністрів України від 17.02.2009 р. № 208 «Деякі питання удосконалення системи охорони здоров’я» та з урахуванням вимог рекомендацій Комітету міністрів Ради Європи № R (97) 17 з розроблення та впровадження систем удосконалення якості в охороні здоров’я, Rec (2001) 13 щодо методології розроблення настанов з найкращої практики медичної допомоги.

Ефективна державна політика у сфері охорони здоров’я сприяє покращенню медичного обслуговування населення, забезпечує законність та стабільність діяльності галузі і гарантує доступність, якість, ефективність та безпеку лікарських засобів.

Необхідність прийняття регуляторного акта зумовлена несприятливою ситуацією, що склалася з поширенням алергічних захворювань у всьому світі, — воно набуває катастрофічних масштабів, причому як в розвинених, так і країнах, що розвиваються.

До цих захворювань належать бронхіальна астма, алергічний риніт, анафілаксія, медикаментозна і харчова алергія, алергія на отруту комах, атопічний дерматит, кропив’янка та ангіоневротичний набряк.

Вкрай серйозною є проблема алергії в дитячому віці — за останні 20 років поширеність даної патології особливо зросла. Незважаючи на це, навіть в розвинених країнах медична допомога пацієнтам з алергічними захворюваннями далека від досконалості, і лише в окремих державах її можна вважати адекватною.

У багатьох країнах залежно від конкретної нозологічної форми лікуванням пацієнтів з алергічними захворюваннями займаються фахівці вузького профілю — пульмонологи, оториноларингологи, дерматологи, які найчастіше розглядають алергію тільки через призму своєї спеціальності, тобто в контексті того чи іншого органу або системи, в той час як алергія найчастіше має поліорганний характер.

Наприклад, алергічний риніт, кон’юнктивіт і бронхіальна астма маніфестують, як правило, у поєднанні між собою, уражуючи три різних органи, що дозволяє вважати їх коморбідними захворюваннями.

Оскільки поширеність алергії стрімко збільшується, її необхідно розглядати як одну з головних проблем системи охорони здоров’я. Згідно зі статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у всьому світі алергічний риніт відмічають у сотень і мільйонів людей, астму — у близько 350 млн. Ці захворювання помітно знижують якість життя як самих пацієнтів, так і членів їх сімей, негативно позначаються на соціально-економічному добробуті суспільства.

Надавати допомогу пацієнтам з алергією повинні лікарі-алергологи відповідно до стандартів для цих захворювань. Відсутність спеціалізованої медичної допомоги зумовлює високу захворюваність і смертність, яких можна було б уникнути, а також значне збільшення витрат на лікування даної патології з національного бюджету. Наприклад, експертами ВООЗ підраховано, що кожного року від астми вмирає близько 250 тис. осіб.

Україна не є винятком: за даними різних досліджень, у 7–22% населення України відмічають алергічний риніт та алергічні захворювання верхніх дихальних шляхів, у 15% дорослих та 5% дітей — риносинусит. А оскільки клінічної відокремленої моделі допомоги при алергії практично не існує, боротьба з алергією має варіабельний і фрагментарний характер, що призводить до зниження якості життя хворих, підвищення захворюваності та смертності, значних фінансових витрат, а хворі змушені звертатися до фахівців бездоказової альтернативної медицини.

Аналіз регуляторного впливу

Основні положення проєкту акта

Проєкт наказу передбачає затвердження таких документів:

  1. Структура надання алергологічної допомоги в Україні.
  2. Примірне Положення про регіональний алергологічний центр.
  3. Примірне Положення про обласний (міський) алергологічний центр.
  4. Примірне положення про відділення алергології закладу охорони здоров’я, який надає стаціонарну медичну допомогу.
  5. Примірне положення про кабінет лікаря-алерголога амбулаторно-поліклінічного закладу охорони здоров’я.
  6. Примірний перелік оснащення кабінету лікаря-алерголога.
  7. Перелік основних показань для направлення пацієнта на консультацію до лікаря-алерголога та перелік медичної документації та обстежень.
  8. Перелік показань для направлення пацієнта з алергічним захворюванням до лікарів інших спеціальностей.

Куди надавати пропозиції

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua