Розроблено зміни до ліцензійних умов медичної практики

24 січня 2022 о 12:52
1618

Міністерством охорони здоров’я України на громадське обговорення пропонується проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики».

Мета

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики» (далі — Проєкт акта) розроблено з метою вирішення проблеми формування єдиного медичного інформаційного простору, автоматизації ведення обліку медичних послуг і управління медичною інформацією, запровадження електронного документообігу у сфері медичного обслуговування населення, що передбачено положеннями Концепції розвитку електронної охорони здоров’я, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2020 р. № 1671 шляхом доповнення Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 р. № 285 (далі — Ліцензійні умови), вимогами щодо обов’язку суб’єктів господарювання забезпечити роботу з електронною системою охорони здоров’я (ЕСОЗ), у тому числі внесення первинної облікової медичної документації, здійснення обліку медичних послуг, управління медичною інформацією та використання інших функціональних можливостей ЕСОЗ, які визначені законодавством обов’язковими в процесі провадження господарської діяльності з медичної практики.

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Відповідно до Порядку функціонування електронної системи охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 411 (далі — Порядок), завданням електронної системи охорони здоров’я є забезпечення можливості використання пацієнтами електронних сервісів для реалізації їх прав, автоматизація ведення обліку медичних послуг і управління медичною інформацією, запровадження електронного документообігу у сфері медичного обслуговування населення.

У центральній базі даних ведуться реєстри, зокрема, Реєстр пацієнтів, Реєстр декларацій про вибір лікаря, Реєстр суб’єктів господарювання у сфері охорони здоров’я, Реєстр медичних записів, записів про направлення та рецептів, Реєстр медичних висновків.

Відповідно до пунктів 42, 45 Порядку передбачено, що керівник суб’єкта господарювання у сфері охорони здоров’я, фізична особа — підприємець, яка одержала ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, та медичні працівники відповідного суб’єкта мають право, зокрема:

  • реєструвати у центральній базі даних суб’єкта господарювання у сфері охорони здоров’я та уповноважених осіб такого суб’єкта господарювання, вносити зміни до відповідних відомостей у Реєстрі суб’єктів господарювання у сфері охорони здоров’я;
  • здійснювати дії для припинення доступу до центральної бази даних уповноважених осіб суб’єкта господарювання у сфері охорони здоров’я та медичних працівників;
  • переглядати інформацію, що внесена працівниками до ЕСОЗ, з урахуванням вимог Закону України «Про захист персональних даних»;
  • створювати, вносити до центральної бази даних відомості про рецепти, направлення, інші медичні записи, переглядати та подавати заяви про внесення змін та доповнень до документів та інформації, внесених ним до центральної бази даних;
  • за зверненням пацієнта (його законного представника) реєструвати пацієнта у Реєстрі пацієнтів, подавати заяви про внесення змін та доповнень до відомостей про нього у Реєстрі пацієнтів.

З огляду на зазначене, виникла необхідність у врегулюванні питання запровадження обов’язку суб’єктів господарювання незалежно від форми власності та підпорядкування забезпечити роботу з електронною системою охорони здоров’я для забезпечення можливості використання пацієнтами електронних сервісів для реалізації їх прав, автоматизації ведення обліку медичних послуг та управління медичною інформацією, запровадження електронного документообігу у сфері медичного обслуговування населення.

Основні положення проєкту акта

Проєктом акта пропонується доповнити Ліцензійні умови щодо обоз’язку суб’єктів господарювання забезпечити роботу з ЕСОЗ, в тому числі внесення первинної облікової медичної документації, здійснення обліку медичних послуг, управління медичною інформацією та використання інших функціональних можливостей електронної системи охорони здоров’я, які визначені законодавством обов’язковими в процесі провадження господарської діяльності з медичної практики.

Порівняльна таблиця

АРВ

Додаток 1 до АРВ

Додаток 2 до АРВ

Довідка acquis ЄС

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження щодо проєкту постанови просимо надсилати протягом 30 днів з дати публікації у письмовому або електронному вигляді на адресу МОЗ: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7, Міністерство охорони здоров’я України, Департамент контролю якості надання медичної допомоги, тел.: (044) 200-08-17, e-mail: [email protected].

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua