Україна спроможна забезпечити своєчасну діагностику COVID-19

24 січня 2022 о 12:26
432

Основним способом діагностики COVID-19 залишається тестування методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Наразі потужності державних лабораторій дозволяють тестувати усіх, хто цього потребує. На цьому наголошують у МОЗ України.

Діагностика COVID-19 в Україні

Минулого року 11,2 млн досліджень проведено методом ПЛР, з них — 2/3 у лабораторних центрах МОЗ. При цьому жодних затримок у тестуванні та жодних перебоїв із поставками тест-систем не зафіксовано. Ще додатково 8,2 млн досліджень проведено швидкими тестами, більшість яких закуплена за кошти державного бюджету.

Нині у залишках на рівні лабораторій фіксується понад 2 млн досліджень з ампліфікації та понад 1,9 млн досліджень з екстракції РНК.

В областях також є понад 466 тис. експрес-тестів та понад 1,2 млн наборів для відбору біологічного матеріалу ПЛР.

Крім того, впродовж І кв. 2022 р. додатково буде закуплено набори ПЛР для покриття ще 825 тис. досліджень.

Також за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) до України прибули 2 млн швидких тестів для визначення коронавірусної хвороби.

Для збільшення потужностей у роботі зі зразками біологічного матеріалу закуплено та поставлено до лабораторій, які проводять тестування на COVID-19, 60 холодильників та 60 морозильних камер.

Нагадаємо, що звертатися до свого сімейного лікаря варто вже при перших симптомах гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), адже будь-які симптоми вірусного захворювання є підставою для направлення на безоплатне тестування на COVID-19. Саме тому не слід зволікати з візитом до лікаря.

Варто зазначити, що Україна може виявляти будь-які штами вірусів, зокрема й «омікрон».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua