Підвищення зарплат медикам: хто отримуватиме 13 500 та 20 000 грн

18 січня 2022 о 16:31
3929

У медичних працівників виникли десятки запитань щодо розміру заробітної плати та категорій фахівців, кого це може стосуватися. Нижче наведено відповіді на найпопулярніші запитання.

  1. Базову заробітну плату не менше 20 000 грн встановлено для лікарів (крім лікарів-інтернів), професіоналів з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я.
  2. Базова заробітна плата не менше ніж 13 500 грн виплачуватиметься медичним сестрам із кваліфікацією «молодший бакалавр», фахівцям з початковим рівнем (короткий цикл) вищої медичної освіти (раніше — середня спеціальна освіта), з першим (бакалаврський) рівнем вищої медичної освіти, магістрам з медсестринства.

Постанови Кабінету Міністрів зобов’язані дотримуватися всі медичні заклади, які фінансуються за єдиною тарифною сіткою. Згаданий вище рівень заробітної плати не є фіксованим і може бути збільшений керівником до встановленого рівня у конкретному медичному закладі. Завдяки змінам у системі охорони здоров’я лікарні стали самостійними підприємствами та отримали право розпоряджатися коштами на власний розсуд.  Тому достойне фінансове забезпечення медичного персоналу безпосередньо на місцях залежить від керівника закладу, який вирішує, куди і як витрачаються кошти лікарні.

Ю.В. Жарікова
Редакція журналу «Український медичний часопис»