В Україні зросте базовий рівень заробітної плати для медиків

13 січня 2022 о 14:56
5617

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка регулює оплату праці працівників закладів охорони здоров’я. Документ передбачає підвищення базового рівня заробітної плати для лікарів та медичних сестер. З 1 січня 2022 р., за винятком лікарів-інтернів, зарплата лікарів та осіб з вищою немедичною освітою, які були допущені для роботи в комунальних та державних закладах охорони здоров’я, не може бути меншою за 20 000 грн. Зарплата фахівців з початковим рівнем (короткий цикл) вищої  медичної освіти та першим (бакалаврським) рівнем вищої медичної освіти не може бути меншою за 13 500 грн. У разі неповного робочого дня або частково скороченого об’єму затвердженої норми тривалості робочого часу оплата праці здійснюватиметься пропорційно до відпрацьованого часу.

Враховуючи збільшення фінансування Програми медичних гарантій на 33,8 млрд грн у 2022 р., яке передбачає підвищення заробітних плат з метою зменшення трудової міграції та підвищення мотивації медичного персоналу якісно працювати в Україні, умови для підвищення зарплати медпрацівникам наразі створені в лікарнях, які законтрактовані на значну кількість пакетів від Національної служби здоров’я України (НСЗУ) і співпрацюють із місцевою владою.

Нова заробітна плата формуватиметься з посадового окладу, надбавок, премій за престижність лікарської праці та доплат, які встановлюватиме безпосередньо керівник медичної установи. На керівників медзакладів накладається обов’язок та відповідальність за розподіл рівня зарплат підлеглих працівників залежно від кваліфікації, обсягів, складності, відповідальності та умов виконуваної роботи. При цьому посадовий оклад керівника не може перевищувати розмір середньої оплати праці медпрацівників більше ніж на 60%.

Ю.В. Жарікова
Редакція журналу «Український медичний часопис»