В очікуванні рекордного бюджету у 2022 р. планується пришвидшення трансформації медичної системи

12 січня 2022 о 16:45
914

На черговому засіданні Уряду, яке відбулося 12 січня, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль назвав пріоритетні завдання Кабміну у сфері охорони здоров’я на поточний рік, стисло викладені нижче.

  1. Зокрема, серед ключових позицій Уряду — значуще підвищення рівня оплати праці та забезпечення додаткових фінансових гарантій для медичних працівників. Мінімальна заробітна плата лікаря планується на рівні 20 тис. грн, — зазначив Д. Шмигаль.
  2. Планується підвищення фінансування медзакладів з боку Національної служби здоров’я України (НСЗУ) з метою оновлення та модернізації обладнання та покращення, таким чином, умов надання медичної допомоги населенню. Очільник Уряду зауважив щодо розширення сфери дії експериментального проєкту з аеромедичної евакуації.
  3. Д. Шмигаль звернув увагу на оптимістичні результати проєкту розвитку трансплантології. У 2021 р. в Україні було виконано понад 300 пересадок органів за підтримки та належного фінансування з боку держави. Наразі в Україні діє 26 центрів із трансплантації, яким витрати на операції з пересадки органів повністю покриваються з держбюджету.
  4. У 2022 р. у сфері охорони році триватиме впровадження формату Paperless (режим без паперів) з метою охоплення не менше 34 млн громадян України. Поміж іншого, планується запровадити нові електронні сервіси для пацієнтів щодо неонатального скринінгу, донорства крові та її компонентів, електронних рецептів на всі рецептурні лікарські засоби та інші послуги у сфері охорони здоров’я.

Ю.В. Жарікова
Редакція журналу «Український медичний часопис»