Вакцинація проти COVID-19: в Україні запроваджено бустерну дозу

4 січня 2022 о 15:42
1041
Спеціальності :

В Україні дозволили бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для осіб віком від 60 років, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися. Про це повідомляють у МОЗ України та наголошують, що літні люди зможуть отримати бустерну дозу щонайменше через 6 міс після другої.

Такі рекомендації Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики (НТГЕІ) від 23.12.2021 р. були ухвалені наказом Міністерства охорони здоров’я України  від 31 грудня 2021 р. № 2976  (див також додаток до наказу).

Подробиці

Отримати бустерну дозу особи віком 60+ можуть через 6 міс із дати другого щеплення від COVID-19, оптимально в період від 6 до 9 міс.

Для бустерної дози перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам — Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина. Тим, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, рекомендовано вводити бустерну дозу вакциною Pfizer.

За відсутності мРНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами.

Для того, щоб отримати бустерну дозу, особа віком 60+ може записатися на щеплення у будь-який пункт чи центр вакцинації за єдиної умови, що з часу введення їй другої дози вже минуло 6 міс.

Нагадаємо, що бустерну дозу в Україні вже можуть отримати медичні працівники та співробітники будинків інтернатного типу. Станом на 3 січня 2022 р. бустерну дозу отримали вже 5713 осіб.

Для людей, в яких через тяжкі супутні хвороби міг не сформуватися належний імунний захист після двох доз вакцини від COVID-19, є можливість отримати додаткову дозу вакцини. Вони можуть зробити третє щеплення через 28 днів після основного курсу.

Додаткову дозу не слід плутати з бустерною. Вона рекомендована лише особам із проблемами з імунітетом як частина основного курсу вакцинації. Її введення не впливає на термін дії COVID-сертифіката. Станом на 3 січня 2022 р. додаткову дозу отримали вже 4159 осіб.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua