Уряд продовжив на 2022 р. пілотний проєкт з трансплантації

30 грудня 2021 о 11:45
364

29 грудня 2021 р. Кабінет Міністрів України на своєму засіданні прийняв постанову «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2018 р. № 707», якою продовжив на 2022 р. реалізацію пілотного проєкту з трансплантації.

Подробиці

Мета розробленої за ініціативою Міністерства охорони здоров’я постанови — стимулювання розвитку трансплантації як одного із пріоритетних напрямків охорони здоров’я.

Результати реалізації проєкту у 2021 р. — понад 300 трансплантацій протягом року, проведених в Україні. Це — вдвічі більше, ніж у 2020 р. і майже вчетверо більше, ніж у 2019 р.

Наразі діють 26 центрів трансплантації, яким витрати за операції повністю покриваються за рахунок коштів державного бюджету.

Продовження реалізації проєкту та налагоджений на сьогодні механізм фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів дозволить наступного року продовжити МОЗ оплачувати центрам трансплантації проведені операції  за прямими договорами та гідними тарифами.

Це  дозволить зменшити необхідність направлення українців на лікування за кордон, сприятиме збільшенню кількості трансплантацій в країні і, відповідно, покращуватиме доступ українців до цих операцій.

У бюджеті на наступний рік на трансплантацію закладено 939,5 млн грн.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua