Знакове дослідження показало, що емпагліфлозин є першим препаратом, який демонструє статистично значуще покращення результатів лікування серцевої недостатності у дорослих зі збереженою фракцією викиду

24 грудня 2021 о 11:43
1431

Актуально

  • Емпагліфлозин продемонстрував безпрецедентне зниження на 21% відносного ризику смерті від серцево-судинних захворювань або госпіталізації для комбінованої первинної кінцевої точки з приводу серцевої недостатності у дорослих пацієнтів із серцевою недостатністю зі збереженою фракцією викиду(СНзбФВ).
  • Для первинної кінцевої точки позитивний результат не залежав від фракції викиду або наявності/відсутності цукрового діабету.
  • Емпагліфлозин також знижував відносний ризик першої та повторних госпіталізацій з приводу серцевої недостатності на 27% та значно уповільнював зниження функції нирок.
  • Результати випробування фази ІІІ, що має назву EMPEROR-Preserved, представлені на конгресі Європейського товариства кардіологів.

У більш ніж 60 млн людей у всьому світі відмічають серцеву недостатність (СН). У половині випадків це СНзбФВ, відома як діастолічна серцева недостатність. На сьогодні це найбільш невирішена клінічна проблема серед серцево-судинних патологій, виходячи з поширеності поганих наслідків перебігу та відсутності клінічно доведених ефективних методів лікування, зауважив професор Штефан Анкер (Stefan Anker), головний дослідник випробування EMPEROR-Preserved, фахівець з питань серцевої недостатності в клініці «Шаріте». Отримані результати у дослідженні EMPEROR-Preserved за участю 5988 осіб із СН, з яких у 1983 фракція викиду лівого шлуночка (ФВ ЛШ) становила 40–50%, яким призначали емпагліфлозин 10 мг або плацебо один раз на добу, довели високу безпеку та ефективність препарату. А пацієнти, які були позбавлені бодай надії на лікування, отримали таку можливість, за словами Вахіда Джамала (Waheed Jamal), корпоративного віцепрезидента та керівника департаменту кардіометаболічної медицини компанії «Берінгер Інгельхайм» (Boehringer Ingelheim). До того ж після схвалення емпагліфлозину він стане першим лікарським засобом з доведеною ефективністю для лікування усіх форм СН і дасть можливість фундаментально змінити майбутнє пацієнтів у всьому світі. Його призначення знижує відносний ризик смерті від серцево-судинних захворювань або частоту госпіталізації з приводу СН на 25% у пацієнтів із СНзбФВ. Його застосування може значно знизити смертність при усіх формах СН та  зниженні функції нирок, даючи хворим шанс на одужання, зауважила Джефф Еммік (Jeff Emmick), доктор наук, віцепрезидент з розробки препаратів, компанія «Ліллі» (Lilly).

Олександр Осадчий
Редакція журналу «Український медичний часопис»