Програма медичних гарантій у 2021 р.: підсумки

23 грудня 2021 о 14:22
754

У 2021 р. українці отримували медичні послуги за Програмою медичних гарантій практично в усіх комунальних медичних закладах країни. Пацієнти обирали лікарню, зверталися з електронним направленням за медичною допомогою, а лікування оплачувала Національна служба здоров’я України (НСЗУ) за єдиними тарифами.

Про це йшла мова 23 грудня 2021 р. під час брифінгу Тетяни Бойко, заступника голови НСЗУ, «Програма медичних гарантій у 2021 році: підсумки року».

Було зазначено, що така система фінансування медичної галузі діє уже другий рік поспіль і дає свої результати: лікарні отримують оплату за виконану роботу і стають більш орієнтованими на потреби пацієнта. А пацієнти отримують чіткий перелік безоплатних медичних послуг та фінансові гарантії від держави.

Стан контрактування

Станом на кінець 2021 р. договір з НСЗУ мають 3462 медичних заклади, серед них 316 приватних і 596 лікарів — фізичних осіб — підприємців (ФОП). За цей рік НСЗУ виплатила їм понад 114 млрд грн за надану пацієнтам медичну допомогу. А лікарі створили понад 75 млн електронних направлень для пацієнтів. 45 млн з них були виконані — тобто пацієнти отримали медичну послугу.

Первинна ланка

Роль первинної ланки в медичній системі посилюється. За 2021 р. додалося майже 1,5 млн декларацій з сімейними лікарями. 74% пацієнтів задоволені своїми лікарями, за даними щорічного дослідження Індекс здоров’я.

Наразі 32,5 млн українців уже обрали свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра.

За надання первинної медичної допомоги НСЗУ заплатила закладам 19 млрд грн. Майже кожен третій медичний заклад, який уклав договір з НСЗУ на первинну допомогу, є приватним. Це дає змогу пацієнтам лікуватися в приватних закладах за кошти держави. І це ще одне з досягнень трансформації медичної системи.

НСЗУ виплатила приватним медичним закладам 387 млн грн, а лікарям-ФОП — понад 492 млн грн.

Спеціалізована медична допомога

За надання спеціалізованої допомоги за Програмою медичних гарантій НСЗУ виплатила 69 млрд грн. Із цієї суми 496 млн грн отримали приватні медичні центри та лікарі-ФОП.

За надання екстреної допомоги НСЗУ виплатила понад 10 млрд грн.

Пріоритетні послуги, які перебувають у фокусі Програми медичних гарантій, — це рання діагностика онкозахворювань, медична допомога при інфарктах, інсультах, допомога при пологах та неонатальна допомога. За ці послуги медичні заклади отримали від НСЗУ 5,8 млрд грн. Зокрема:

  • 1,6 млрд грн НСЗУ виплатила за лікування інсультів;
  • 542 млн грн — за допомогу при інфарктах;
  • 2,2 млрд грн — за пологи;
  • 1,1 млрд грн за неонатальну допомогу.

Лікування онкопатології — ще один важливий фокус у Програмі медичних гарантій. Адже лікування цих захворювань для пацієнтів часто тривале і дороговартісне. За цим напрямом НСЗУ виплатила медичним закладам 4,5 млрд грн.

У 2021 р. медики продовжували боротися з епідемією ковіду. Упродовж січня–листопада в Україні госпіталізували 709 690 пацієнтів з коронавірусом. За медичну допомогу цим пацієнтам в стаціонарі НСЗУ вже виплатила більше ніж 13 млрд грн.

Цьогоріч у Програмі медичних гарантій з’явилися нові послуги, які зробили медичну допомогу ще доступнішою.

Серед нових безоплатних послуг у 2021 р. — супровід та лікування пацієнтів з туберкульозом на первинній ланці. Наразі таку послугу надає 471 медичний заклад. НСЗУ виплатила за це 5 млн грн.

Доступнішою стала психіатрична допомога. Після завершення гострого перебігу захворювання людина може повернутися додому з лікарні. За потреби до неї приїздить мобільна мультидисциплінарна команда. Такі команди має вже 61 медичний заклад. За допомогу пацієнтам ці заклади отримали цьогоріч 11 млн грн.

У пацієнтів із нирковою недостатністю з’явилася можливість лікуватися амбулаторно методом перитонеального діалізу. Ця процедура дозволяє вивести з організму продукти обміну речовин без спеціального складного обладнання. Перитонеальний діаліз проводить 31 медичний заклад, з них 3 приватних. НСЗУ виплатила закладам за проведення процедури понад 62 млн грн.

Доступні ліки

Безоплатні ліки за електронним рецептом без прив’язки до місця реєстрації — ще одне із досягнень трансформації медичної системи. У 2021 р. лікарі виписали пацієнтам понад 13 млн електронних рецептів за програмою «Доступні ліки». НСЗУ виплатила аптекам 1,2 млрд грн за ліки, які відпустили за цими рецептами.

Пацієнти з хронічними захворюваннями цьогоріч стали більш захищеними завдяки розширенню програми «Доступні ліки». Наприклад, там з’явилися препарати для лікування нецукрового діабету — це 5 міжнародних непатентованих найменувань, усі вони безоплатні, а також для лікування епілепсії, розладів психіки і поведінки — 57, з них 18 повністю безоплатні.

Забезпечення інсулінами

Дуже важливе нововведення — зміни в системі забезпечення препаратами інсуліну. Із 1 жовтня інсуліни увійшли в програму «Доступні ліки», яку адмініструє НСЗУ. Тепер потреба кожного пацієнта врахована, препарати інсуліну можна отримати в будь-якій аптеці, яка бере участь у програмі. Треба мати лише електронний рецепт від лікаря. Місць відпуску, у яких можна отримати інсуліни, уже більше ніж 7500. Програма включає 76 препаратів інсуліну та їх аналоги.

НСЗУ і надалі працюватиме над тим, щоб українці могли лікуватися ефективно, якісно й не зазнавати при цьому надмірних фінансових витрат.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис»

за матеріалами facebook.com/nszu.ukr