Розроблено проєкт постанови про підвищення зарплати медикам

23 грудня 2021 о 12:06
15160

МОЗ України повідомляє про оприлюднення для громадського обговорення проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення надбавки медичним працівникам установ, закладів та організацій галузей бюджетної сфери та підприємств, які фінансуються або дотуються з бюджету».

Мета

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення надбавки медичним працівникам установ, закладів та організацій галузей бюджетної сфери та підприємств, які фінансуються або дотуються з бюджету» (далі — проєкт постанови) розроблено з метою підвищення престижності праці та заробітних плат медичних працівників до конкурентоспроможного рівня.

Проєкт постанови розроблено Міністерством охорони здоров’я України на виконання заходів, передбачених Указом Президента України 18 червня 2021 р. № 261/2021 «Про заходи щодо підвищення конкурентоспроможності закладів охорони здоров’я та забезпечення додаткових гарантій для медичних працівників» (далі — Указ Президента).

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проєкт постанови дозволить розв’язати низку проблем чинної системи оплати праці працівників бюджетної сфери.

Зокрема, передбачено:

  • підвищення загального рівня заробітної плати медичних працівників з метою наближення його до рівня у приватному секторі й економіці в цілому;
  • підвищення престижу та мотивації медичних працівників до роботи шляхом забезпечення справедливої й обґрунтованої диференціації розмірів посадових окладів та міжпосадових співвідношень залежно від складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці, вимог освітньо-кваліфікаційного рівня посади;
  • впровадження єдиних підходів та зміна системи регулювання оплати праці працівників, задачі, функції й повноваження яких є аналогічними із працівниками інших установ, організацій бюджетної сфери, які виконують однакову за складністю та функціональними ознаками роботу.

Основні положення проєкту постанови

Проєктом постанови пропонується установити на 2022 рік надбавку за престижність праці медичним працівникам у такому розмірі: лікарям та професіоналам з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я, — до 500%, фахівцям з базовою вищою та неповною вищою медичною — до 300%.

Розмір надбавки за престижність праці медичним працівникам пропонується обчислювати, виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду Єдиної тарифної сітки цією постановою, для закладів охорони здоров’я бюджетної сфери.

Конкретний розмір надбавки за престижність праці медичного працівника у 2022 р. установлюється керівником.

Разом з тим керівники підприємств, установ, закладів та організацій повинні забезпечити розмір надбавки за престижність праці медичного працівника у 2022 р. в розмірі, який забезпечить отримання працівником заробітної плати: лікарям та професіоналам з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я, — на рівні не менше 20 000,00 грн та фахівцям з базовою вищою та неповною вищою медичною освітою — на рівні не менше 13 500,00 грн.

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження щодо проєкту постанови просять надсилати до 29 грудня поточного року з дати публікації на адресу Міністерства охорони здоров’я України в письмовому або електронному вигляді за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, e-mail: [email protected].

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua