Електронні лікарняні: вже оформлено понад 3,5 млн

22 грудня 2021 о 12:11
891

Від моменту запуску реформи листків непрацездатності українці оформили понад 3,5 млн електронних лікарняних. Ці цифри найкраще свідчать про те, чи вдалося реалізувати намічені проєкти цього року. Про це під час виступу на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів 21 грудня 2021 р. заявила заступник міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Коментар Марії Карчевич

«Реформу електронних лікарняних намагалися впровадити протягом 10 років незалежності нашої держави. Нарешті 2021 р. став тим роком, коли нам таки вдалося запустити ці зміни спільними зусиллями», — заявила М. Карчевич.

Розділення відповідальності медичної і соціальної сторони

Зміни дозволили розділити процес відповідальності медичної та соціальної сторін. Адже тепер лікар відповідає за те, щоб пацієнт пройшов якісне лікування і показники його здоров’я нормалізувалися. Водночас соціальна сторона бере на себе усю відповідальність, пов’язану з оформленням та нарахуванням виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

«Пацієнтам не потрібно більше бігати з паперовими лікарняними до своїх роботодавців. Всю інформацію вони дізнаються онлайн — просто через портал Пенсійного фонду. Це зручно не лише для пацієнтів, але й для роботодавців, які менше займаються паперовою тяганиною», — додала заступник міністра.

Щоб реалізувати цю реформу, було ухвалено 9 нормативно-правових актів, розроблено велику технічну частину проєкту, а також проведено навчання для медичних працівників.

Нагадаємо, з 10 червня 2021 р. листки непрацездатності почали формувати онлайн. Станом на грудень 93,8% усіх листків непрацездатності, які отримали українці, були сформовані в електронному вигляді.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua