Попередні дані щодо швидкості поширення штаму «омікрон»

22 грудня 2021 о 11:19
1482

Заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін під час брифінгу 21 грудня 2021 р. заявив, що, за попередніми даними, новий штам коронавірусу «омікрон» поширюється значно швидше, ніж усі інші відомі штами.

Коментар Ігоря Кузіна

«Попередні дані свідчать, що «омікрон» поширюється значно швидше, ніж усі відомі до цього штами коронавірусу. Наразі випадки нового штаму підтвердили в понад 90 країнах. Водночас наявна інформація вказує, що захворювання, спричинене новим штамом, не має незвичних симптомів та часто має безсимптомний перебіг. Тривають дослідження ефективності вакцин конкретно проти нового штаму. Проте фактом залишається те, що в боротьбі із пандемією COVID-19 вирішальною залишається саме вакцинація», — наголосив заступник міністра охорони здоров’я.

Секвенування штамів

Головний державний санітарний лікар також підкреслив, що Україна має можливість самостійно виявляти штами коронавірусу. Зокрема, всі зразки, які свідчать про нетиповий перебіг захворювання, особливо коли йдеться про так звані кластери — райони, де фіксують значний спалах захворювання, чи про людей, які повернулися з-за кордону, що підлягають ретельному дослідженню. Цим займається Центральна референс-лабораторія Центру громадського здоров’я.

І. Кузін також повідомив про стан пацієнта, у якого виявили штам «омікрон». «Завдяки тому, що пацієнт був повністю вакцинований ще навесні, хвороба мала майже безсимптомний перебіг. Наразі у нього вже негативний ПЛР-тест. Саме тому закликаю вакцинуватися, адже це єдиний спосіб захистити себе від тяжкого перебігу та смерті», — наголосив головний державний санітарний лікар.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua