Верховна Рада дозволила створювати державні некомерційні підприємства

16 грудня 2021 о 14:16
791

15 грудня 2021 р. Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи управління сферою охорони здоров’я та забезпечення медичного обслуговування населення».

Про що документ

Закон передбачає створення передумов для так званої автономізації державних установ, тобто перетворення їх у державні некомерційні підприємства (за аналогією перетворення впродовж 2017–2019 рр. комунальних установ в комунальні некомерційні підприємства) для формування єдиного медичного простору, запровадження пацієнтоорієнтованих і конкурентних засад фінансового забезпечення таких закладів тощо, що є необхідним кроком для продовження реформи системи охорони здоров’я України та забезпечення населення якісними медичними послугами.

Законом врегульовано питання функціонування електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), зокрема поширено її функціонування на усю сферу охорони здоров’я, у тому числі на реабілітацію у сфері охорони здоров’я, громадське здоров’я, донорство крові та її компонентів, а також для здійснення контролю якості наданих медичних та реабілітаційних послуг, уникнення їх подвійного фінансування, запровадження можливості обміну необхідною інформацією між ЕСОЗ та іншими інформаційно-телекомунікаційними системами.

Відповідні зміни внесено до Господарського кодексу, Кодексу України з процедур банкрутства, Основ законодавства України про охорону здоров’я, законів України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я», «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові», «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», «Про управління об’єктами державної власності», «Про захист персональних даних», «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Законом також уточнено термінологію щодо засобів реабілітації відповідно до вимог Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та спеціальних міжнародних класифікацій у цій сфері.

Проєкт закону зареєстровано за № 5873.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами rada.gov.ua