Оплата праці керівника не може перевищувати середню у медзакладі більш ніж на 60%

15 грудня 2021 о 16:27
4680

15 грудня 2021 р. Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, якою ліквідовує диспропорцію між розміром оплати праці медпрацівників і керівників закладів охорони здоров’я. Її розробило Міністерство охорони здоров’я на виконання Указу Президента України.

Постанова набуває чинності з 1 січня 2022 р.

Про документ

Відповідно до постанови посадовий оклад керівника не може перевищувати розмір середньої заробітної плати медпрацівників закладу охорони здоров’я більш ніж на 60%. Також керівники будуть зобов’язані диференціювати рівень заробітної плати працівників з урахуванням їхньої кваліфікації, обсягів, складності, відповідальності та умов виконуваної роботи.

Коментар Віктора Ляшка

«Сьогодні розмір посадового окладу керівника може до 10 разів перевищувати мінімальний посадовий оклад лікарського складу колективу. Така ситуація демотивує колектив працювати далі. Тому тепер керівники закладів охорони здоров’я будуть мотивовані вживати заходів для підвищення заробітної плати своїм працівникам», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Довідка

З моменту реорганізації закладів охорони здоров’я — бюджетних установ — у комунальні некомерційні підприємства (далі — КНП) вони отримали статус повноцінних суб’єктів господарювання. Це мало сприяти збільшенню їх господарської та фінансової самостійності.

У КНП організація оплати праці та створення умов праці належать до сфери договірного регулювання і здійснюються на основі системи колективних договорів, галузевої та відповідних регіональних угод, а також Генеральної угоди. Нерівномірний та нераціональний розподіл доходів КНП призводить до відсутності та нехтування з боку керівників закладів охорони здоров’я механізму розподілу стимулюючих виплат, встановлення рівня преміювання між керівним та іншим персоналом, незабезпечення диференціації заробітної плати та справедливого співвідношення залежно від обсягів, складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника.

Для врегулювання цього МОЗ також розпочало роботу над розробленням галузевої угоди.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua