Кисневі станції

13 грудня 2021 о 16:19
1088

Повітряна суміш із підвищеним вмістом кисню (медичний кисень) широко використовується у закладах охорони здоров’я для забезпечення роботи палат інтенсивної терапії та реанімаційних відділень, а також хірургічних відділень та операційних. До прикладу, добова потреба лікувальних закладів такого міста як Київ становить близько 20 тон кисневої суміші. Особливо зросли потреби у кисні під час пандемії, перевищивши звичні витрати майже втричі. Медичний кисень став важливим засобом лікувальної технології як життєдайний лікарський засіб для спасіння пацієнтів із важкою формою коронавірусної хвороби. Ситуація, що виникла внаслідок стрімкого поширення коронавірусу, призвела до надмірного споживання кисню лікарнями та створила значні проблеми його заготівлі і забезпечення ним лікувальних закладів, включаючи потребу у додатковому переобладнанні лікувальної мережі системами транспортування та роздачі кисню. Традиційна система забезпечення киснем у стисненому (балони) або зрідженому вигляді не могла забезпечити потрібний об’єм та ще й у стислі терміни. Не менш важливою є проблема транспортування, зберігання та подальшої роздачі отриманого кисню у балонах у лікувальній мережі. Такий технологічний ланцюжок є доволі дороговартісним.

Значною мірою зарадити ситуації могли би кисневі концентратори (для індивідуального застосування) та кисневі станції — для стаціонарного продукування кисню та автономного забезпечення значних потреб лікувальних установ. На малюнках (рис. 1 та рис. 2) нижче наведено загальний вигляд та схема налаштування роботи такої станції.

Рисунок 1. Загальний вигляд (промислової) кисневої станції ТОВ «Далгакиран компресор Україна»
Рисунок 2. Принцип технологічного ланцюжка кисневого генератора (станції)

Принцип роботи кисневих концентраторів

В основі роботи кисневих концентраторів лежить часткова сепарація кисню від інших газів навколишнього повітря (в основному це азот) та подача його до пацієнта у концентрованому вигляді. Так працюють побутові (індивідуального призначення) прилади. Вони недорогі та безпечні, однак мають низьку продуктивність і розраховані на забезпечення потреби в розрахунку на одне/два ліжко-місця.

Набагато потужнішими є промислові кисневі станції. Маючи приблизно однакову технологію сепарації кисню з оточуючого повітря, вони здатні забезпечувати ним лікарні у будь-якому об’ємі. Концентрація отримуваного кисню за допомогою промислових станцій — до 95%. Дані станції розміщуються у технічних приміщеннях лікарняних закладів або у окремих автономних модульних будівлях та підключаються до стаціонарної мережі розведення, зберігання та подачі кисню у лікарні.

Кисневі станції DALGAKIRAN

В основі роботи кисневих станцій лежить процес короткоциклової безнагрівної адсорбції. Атмосферне повітря, масова частка кисню у якому становить 21%, за допомогою компресора пропускається під тиском через цеолітне молекулярне сито. Останнє адсорбує азот та інші гази (перміат), які потім повертаються назад в атмосферне повітря. Кисень при цьому проходить через сито і накопичується у ресивері. Крім того, система обладнана рефрижераторним осушувачем стисненого повітря, який видаляє з нього зайву вологу, а спеціальні фільтри очищують повітря від механічних домішок. Також у складі системи присутні антибактеріальні фільтри.

Кисневі станції DALGAKIRAN не потребують контролю оператора, оскільки мають автоматизовану систему керування і газоаналізатор, що підтримує задану чистоту отримуваного кисню.

Завдяки великому досвіду роботи та жорсткому контролю якості готових виробів «Далгакиран компресор Україна» пропонує ефективне вирішення навіть неординарних задач з постачання чистого кисню.

Наприклад, у квітні 2021 року компанія здійснила поставку і запуск кисневої станції для Городецької центральної районної лікарні (Хмельницька область). Установка продукує 5,2 кубометрів кисню за годину, тобто понад 86 літрів за хвилину! Вона може використовуватися і як основне, і як резервне джерело медичного кисню.

А для КНП «Виноградівська районна лікарня» (Закарпатська область) у серпні було розроблено кисневу станцію КС-20/0,5 УЗ, яка виробляє відповідно 20 м3 кисню за годину (333 л на хвилину). Концентрація кисню тримається на заданому рівні — 93%. Роль генератора О2 виконує апаратура від данського виробника Oxymat.

Наразі у процесі реалізації знаходиться ще кілька проектів із забезпечення лікарень таким обладнанням.

Реалізацією проектів кисневих станцій займається компанія «Далгакиран компресор Україна», що є офіційним представництвом турецької компанії DALGAKIRAN, заснованої у 1965 році. Головний офіс «Далгакиран компресор Україна» знаходиться у Києві, але філіали та сервісні центри розміщені ще в 10 містах України.

За матеріалами, наданими компанією
«Далгакиран компресор Україна» https://dalgakiran.ua/uk/