Нарада з організації надання екстреної медичної допомоги

13 грудня 2021 о 15:07
949

7 грудня 2021 р. Комітет Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет) провів робочу нараду, на якій було розглянуто актуальні питання організації надання екстреної медичної допомоги (ЕМД) населенню та впровадження Концепції розвитку системи екстреної медичної допомоги.

Голова Комітету Михайло Радуцький повідомив, що з ініціативою проведення такої наради звернулася Всеукраїнська громадська організація «Всеукраїнська асоціація працівників швидкої невідкладної медичної допомоги та медицини катастроф» і вона була одностайно підтримана усіма членами Комітету.

«Ми всі розуміємо, що екстрена медична допомога є передовою медицини. Від злагодженої та ефективної роботи цієї служби залежать не лише життя і здоров’я громадян, а й національна безпека всієї країни: саме працівники ЕМД приймають на себе перший удар в разі будь-якої надзвичайної ситуації чи воєнного конфлікту», — наголосив М. Радуцький.

Він подякував працівникам ЕМД за значний внесок у боротьбу з пандемією СOVID-19, зауваживши, що навантаження на екстрену медицину зросло в рази. Так, якщо у середньому на номер «103» щодня у всій країні зверталося близько 25 тис. осіб, то у березні, під час першої хвилі пандемії, кількість дзвінків зросла до 37 тис., а у жовтні – до 56 тис. Відповідно збільшилася кількість виїздів бригад «швидкої» та госпіталізацій.

Голова Комітету також розповів про хід реформи ЕМД, збільшення фінансування та оновлення матеріально-технічної бази. Зокрема, в межах програми «Велике будівництво» ДП «Медичні закупівлі України» цього року придбало 622 нові автомобілі ЕМД. «Це дало можливість скоротити терміни виїзду на виклики, скоротити терміни госпіталізації і, найголовніше, зберегти багато життів наших громадян», — зауважив він.

Водночас, за словами очільника Комітету, в організації діяльності ЕМД залишається ряд невирішених проблем. Зокрема, покращення потребують кадрове, фінансове та матеріально-технічне забезпечення служби.

Законодавчі ініціативи у царині екстреної медичної допомоги

М. Радуцький зупинився на законодавчих змінах, над якими працює Комітет з метою покращення роботи центрів ЕМД. Це проєкт Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення захисту професійної діяльності медичних та фармацевтичних працівників» (№ 5124), який передбачає посилення відповідальності за перешкоджання роботі працівників ЕМД, створення перешкод, погрози або заподіяння шкоди здоров’ю та життю. На етапі обговорення законопроєкт про «доброго самаритянина», що дозволить громадянам на законних підставах надавати домедичну допомогу постраждалим.

Голова Комітету закликав учасників наради взяти участь в напрацюванні рішень, які дозволять покращити роботу екстреної медичної служби, в тому числі й на законодавчому рівні.

Доповідь міністра

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко підкреслив, що ЕМД з честю і гідністю пройшла випробування хвиль пандемії СOVID-19, і висловив сподівання, що трансформації і модернізація, які зараз відбуваються у цій сфері, «дозволять і в подальшому сприймати всі виклики з високо піднятою головою».

В. Ляшко зазначив, що завершення трансформації ЕМД передбачається у 2023 р., і вона має відбутися з урахуванням тих викликів, які виникли під час СOVID-19.

Міністр також поінформував про роботу системи ЕМД і зміни, які вже відбулися: збільшення фінансування ЕМД з близько 6 млрд грн у 2019 р. до 13 млрд грн, запланованих у держбюджеті на наступний рік; закупівлю нових автомобілів в обсягах, які дозволять до кінця року «повністю закрити критичну потребу в автомобілях ЕМД»; розвиток якості надання ЕМД — закуповується обладнання для навчання фахівців; вдосконалення маршрутизації пацієнтів тощо.

Водночас В. Ляшко звернувся до народних депутатів із проханням про внесення законодавчих змін для вирішення нагальних питань у системі ЕМД, серед яких: підвищення відповідальності за перешкоджання роботі або створення небезпеки для працівників ЕМД; забезпечення супроводу представниками правоохоронних органів на потенційно небезпечні виклики і вдосконалення законодавства щодо оренди комунального майна, що використовується для розміщення центрів ЕМД.

Окремо він звернув увагу на необхідність розробки і прийняття закону про «доброго самаритянина».

На необхідності прийняття законопроєкту щодо удосконалення захисту професійної діяльності медичних та фармацевтичних працівників (№ 5124) також наголошували представники Національної поліції, оскільки, за їх даними, з початку року зафіксовано 77 випадків вчинення кримінальних правопорушень стосовно медичних працівників і більшість із них — під час виконання ними службових обов’язків.

Коментар голови НСЗУ

Голова Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Наталія Гусак поінформувала про перші наслідки реформування системи фінансування надання екстреної медичної допомоги, які однозначно свідчать на користь нової системи — укладення договорів центрів ЕМД з НСЗУ. За її словами, зміна фінансування дозволила вирішити проблему відтоку кадрів і підсилити матеріально-технічну базу центрів ЕМД.

Водночас Н. Гусак висловилася за розширення співпраці із засновниками центрів ЕМД — органами місцевого самоврядування. Також, за її словами, потребує покращення маршрутизація пацієнтів.

Генеральний директор ДП «Медичні закупівлі України» Арсен Жумаділов зупинився на проблемних питаннях, які виникають при закупівлі медичних виробів для центрів ЕМД; відзначив необхідність імплементації нових технічних регламентів, прийнятих в ЄС; звернув увагу на доцільність запровадження використання середньострокових зобов’язань у сфері закупівель для потреб охорони здоров’я.

Президент Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнська асоціація працівників швидкої невідкладної медичної допомоги та медицини катастроф» Наталія Стахова у своєму виступі наголосила, що ЕМД — це той стратегічний об’єкт, який довів свою необхідність, особливо в умовах пандемії СOVID-19.

Вона підкреслила, що головне питання центрів ЕМД — це фінансування: запровадження місцевих стимулів, виплати за «ковідними» пакетами, винагорода за роботу з пацієнтами з інсультом та інфарктом.

У нараді також взяли участь народні депутати, представники Офісу Президента України, Ради національної безпеки і оборони, Міністерства внутрішніх справ, регіональних департаментів (управлінь) охорони здоров’я та центрів ЕМД, громадських організацій.

Учасники засідання обговорили питання будівництва нових приміщень для центрів ЕМД в регіонах; запровадження постійно діючої державної програми оновлення автомобілів ЕМД і включення до неї закупівлі позашляховиків; кадрового забезпечення центрів ЕМД і запровадження нових спеціальностей — екстрений медичний технік та парамедик; забезпечення належної якості надання ЕМД; комплексного підходу до вирішення проблем аеромедичної евакуації, зокрема законодавчого забезпечення цієї сфери; забезпечення служб ЕМД належним зв’язком на всій території країни.

М. Радуцький закликав органи місцевої влади, які є засновниками центрів надання ЕМД, активніше долучатися до вирішення їх проблемних питань.

«Не можна на місцях чекати, що тільки центральна влада все зробить, — вона не може встигнути все зробити для всіх. Капітальні видатки має нести власник так само, як і держава. Держава допомагає субсидіями, є центральні державні програми, але кожного року збільшується кількість податків, які залишаються на місцях, і вони мають спрямовуватися у тому числі, і на медицину», — наголосив голова Комітету, додавши, що Міністерство фінансів дозволило ДП «Медичні закупівлі» з наступного року працювати не тільки на державному, а й на місцевому рівні.

Закриваючи засідання, голова Комітету подякував за надану інформацію і запевнив, що всі пропозиції, які надійдуть від учасників, будуть опрацьовані і використані для максимально швидкого покращення діяльності екстреної медицини в країні.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами rada.gov.ua

Фото: t.me/radutsky