Доступ до медичної допомоги в рамках Програми медичних гарантій

10 грудня 2021 о 15:30
468

Доступ до медичної допомоги впливає на якість життя та здоров’я населення. Кожна людина повинна отримувати необхідні їй медичні послуги та ліки і не зазнавати при цьому фінансових труднощів через оплату лікування. Цей принцип називається універсальним медичним охопленням, або Universal Health Coverage.

12 грудня ООН проголосила днем універсального охоплення медичними послугами. Цьогорічна його тема звучить так: «Врахуйте здоров’я кожного: інвестуйте в системи охорони здоров’я для всіх».

В Україні принцип універсального медичного охоплення реалізується через Програму медичних гарантій. Це перелік та обсяг медичних послуг і ліків, які гарантує держава.

Разом з фінансовими гарантіями пацієнт чи пацієнтка отримує чіткі правила того, як отримати медичну послугу безоплатно. Завдяки цьому медична допомога стає доступнішою та ближчою до пацієнта. І покращується охоплення медичними послугами. А це наближає нас до цілі — універсального медичного охоплення.

Первинна ланка

Кількість українців, які обрали свого сімейного лікаря, постійно зростає. Так, упродовж 2021 р. додалося майже 2 млн декларацій і тепер понад 32,38 млн українців мають свого лікаря.

Лікарів первинної ланки також стає більше. За 11 міс цього року кількість медиків, з якими можна укласти декларацію, зросла майже на 900. Загалом понад 24 тис. лікарів надають первинну медичну допомогу українцям за договором з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Вони працюють у більше ніж 2 тис. медичних закладів по всій країні.

У 2021 р. Програму медичних гарантій розширили та деталізували

Так, цього року пацієнти з туберкульозом отримали можливість лікуватися у свого сімейного лікаря. Сучасний підхід лікування туберкульозу більш пацієнтоорієнтований — людина перебуває в стаціонарі лише тоді, коли це справді необхідно. Як тільки пацієнт перестає виділяти бактерії і має відповідні клінічні показання, він може лікуватися вдома, під наглядом сімейного лікаря. Такий підхід сприяє дестигматизації пацієнтів, тобто руйнуванню негативних стереотипів про них та поверненню до соціального життя.

454 медичних заклади первинної ланки уклали договори з НСЗУ на супровід та лікування пацієнтів із туберкульозом. З них 5 приватних і 5 лікарів-фізичних осіб — підприємців (ФОП).

Ближчою до пацієнта стала й психіатрична допомога, її тепер надають також мобільні мультидисциплінарні команди. Така послуга є в 61 медичному закладі в різних куточках країни. Після завершення гострого періоду хвороби пацієнт чи пацієнтка може поїхати додому і перебувати в комфортних умовах. А бригада виїжджатиме до нього і надаватиме необхідну допомогу відповідно до плану лікування.

Ще один напрям, який з’явився у Програмі медичних гарантій цього року, — лікування методом перитонеального діалізу в амбулаторних умовах. Це процедура очищення організму в пацієнтів із нирковою недостатністю, яка допомагає вивести продукти обміну та надлишку води з організму.

В особливому фокусі уваги у Програмі медичних гарантій є лікування онкопатології. Тому цього року в окремий напрям виділили лікування та супровід пацієнтів із гематологічними та онкогематологічними захворюваннями. Пацієнти із зазначеними діагнозами або підозрою на них отримують у цих медичних закладах безоплатні лабораторні дослідження та обстеження, такі як комп’ютерна томографія (КТ), магнітно-резонансна томографія (МРТ), ультразвукова діагностика (УЗД) тощо. Пацієнтам забезпечують ліки з Національного переліку, лікування, знеболення, реабілітацію та психологічну допомогу. А також додатково ліки, які держава закуповує централізовано і розподіляє в медичні заклади відповідно до потреби.

Зміни в системі забезпечення препаратами інсуліну

Донедавна пацієнти з інсулінозалежним діабетом стикалися з низкою труднощів. Адже інсуліни фінансувалися з субвенції, якої бракувало на потреби всіх пацієнтів, а можливостей місцевих бюджетів не вистачало.

1 жовтня інсуліни увійшли у програму реімбурсації «Доступні ліки». НСЗУ, яка адмініструє програму, враховує потребу кожного пацієнта і платить напряму всім аптекам, які підписали з нею договори. Місцева влада більше не бере участі в цьому процесі.

Аптек, у яких можна отримати інсуліни, уже більше 7300 по всій території України, в містах і селах. Програма включає 76 препаратів інсуліну та їх аналогів. 47 препаратів повністю безоплатні, решта відпускається з фіксованою доплатою 15%.

Нові препарати за програмою «Доступні ліки»

У «Доступних ліках» з’явилися препарати для лікування нецукрового діабету — це 5 міжнародних непатентованих найменувань, усі вони безоплатні. А також для лікування епілепсії, розладів психіки і поведінки, їх 57, з них 18 повністю безоплатні.

Враховувати інтереси та потреби кожної людини і є метою Програми медичних гарантій. Всі послуги, які входять у Програму, є безоплатними для пацієнтів — це екстрена, первинна та спеціалізована допомога, паліативна допомога та медична реабілітація. НСЗУ і далі працюватиме над тим, щоб кожна людина в Україні могла отримати якісні медичні послуги та не стикалася при цьому з перешкодами та фінансовими труднощами.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr