Розроблено протокол медичної допомоги «Некротизуючий ентероколіт у передчасно народжених дітей»

10 грудня 2021 о 11:56
1145

Міністерством охорони здоров’я України на громадське обговорення пропонується проєкт наказу МОЗ «Про затвердження Уніфікованого клінічного протоколу вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Некротизуючий ентероколіт у передчасно народжених дітей».

 Актуальність проблеми

Некротизуючий ентероколіт (НЕК) залишається важливою клінічною проблемою передчасно народжених дітей. Упродовж багатьох років удосконалюються підходи до його профілактики, діагностики та лікування, але ще чимало практичних питань залишаються невирішеними. Сучасний розвиток медицини передбачає постійне удосконалення методів діагностики, лікування та профілактики хвороб з урахуванням вимог доказової медицини. Система стандартизації медичної допомоги орієнтована на розробку медико-технологічних документів, які допомагають лікарю правильно діяти в конкретних клінічних ситуаціях, уникаючи неефективних та помилкових втручань. Уніфікований клінічний протокол вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги (далі — УКПМД) передчасно народженим дітям з НЕК розроблений з урахуванням сучасних вимог доказової медицини з метою створення єдиної комплексної та ефективної системи надання медичної допомоги новонародженим дітям з цією патологією. В УКПМД висвітлено питання профілактики НЕК, наведено алгоритм діагностики й обґрунтованого визначення стадій захворювання; представлено вимоги до консервативного лікування, показання до хірургічного втручання й організаційну модель надання медичної допомоги пацієнту з НЕК, що дозволять суттєво поліпшити якість та зменшити витрати на медичну допомогу. УКПМД розроблений на підставі клінічної настанови «Некротизуючий ентероколіт у передчасно народжених дітей», яка ґрунтується на принципах доказової медицини з урахуванням сучасних міжнародних рекомендацій, відображених у клінічних настановах — третинних джерелах, а саме «Neonatal necrotizing enterocolitis: pathology and pathogenesis», «Neonatal necrotizing enterocolitis: management», «Neonatal necrotizing enterocolitis: prevention»)». Уніфікований клінічний протокол вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Некротизуючий ентероколіт у передчасно народжених дітей» розроблений мультидисциплінарною робочою групою, до якої увійшли лікарі-неонатологи, лікарі-педіатри, лікарі-хірурги дитячі, лікарі-анестезіологи дитячі, керівники закладів охорони здоров’я й інші медичні працівники. Відповідно до ліцензійних вимог та стандартів акредитації у закладі охорони здоров’я має бути наявний внутрішній документ закладу охорони здоров’я/клінічний маршрут пацієнта (КМП), що визначає взаємодію структурних підрозділів закладу охорони здоров’я, медичного персоналу тощо на локальному рівні.

Протокол

Настанова

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження щодо проєкту наказу надсилати протягом 15 днів з дати публікації на адресу МОЗ у письмовому або електронному вигляді за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, Директорат медичних послуг, телефон: (044) 253-69-67, e-mail: [email protected] та [email protected].

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua