Профілактика дефіциту вітаміну D

9 грудня 2021 о 11:28
1082

Більшу частину вітаміну D люди отримують завдяки впливу сонячного світла. Звідси і його неформальна назва — «вітамін сонця».

Узимку, коли сонячний день коротший, і через холодну погоду ми все менше часу проводимо на вулиці, кількість вітаміну D зменшується. Але ця поживна речовина необхідна для нашого здоров’я!

Роль вітаміну D

Вітамін D допомагає організму засвоювати кальцій і фосфати з нашого раціону. Ці мінерали важливі для здоров’я кісток, зубів і м’язів.

Разом із кальцієм вітамін D допомагає захистити нас від розвитку остеопорозу — хвороби, яка робить наші кістки тоншими і слабшими й підвищує ризик їх руйнування. У дітей нестача вітаміну D може призвести до рахіту, а у дорослих — до остеомаляції.

Потреба у вітаміні D

Організму вітамін D потрібен і для інших функцій. Він потрібен нашим м’язам, щоб рухатися, і нашим нервам, щоб передавати повідомлення між мозком і тілом. Наша імунна система потребує вітаміну D, щоб боротися із вторгненням бактерій і вірусів.

Зазвичай щоб здорова людина отримала свою порцію вітаміну D, достатньо бувати на сонці і вживати продукти, які містять вітамін D.

Тому попри холодну погоду й невелику кількість сонця, варто бувати на вулиці взимку принаймні 15–20 хв на день. А також включати у свій раціон такі продукти харчування:

  • жирна риба — скумбрія, тунець, форель, лосось;
  • молочні продукти — вершкове масло, твердий сир, домашній сир, йогурт, сироватка, цільне молоко;
  • яловича печінка;
  • яєчні жовтки.

Проте є люди, яким цього може бути недостатньо, зокрема це:

  • немовлята;
  • особи старшого віку, особливо якщо вони не виходять із дому;
  • пацієнти з ожирінням (високий індекс маси тіла);
  • особи з незбалансованим харчуванням, наприклад, вегани;
  • пацієнти з хворобами шлунково-кишкового тракту та печінки.

Якщо ви у групі ризику, проконсультуйтеся із сімейним лікарем щодо тестування на рівень вітаміну D в крові. У разі потреби лікар може призначити прийом вітаміну D як харчову добавку.

Важливо не займатися самолікуванням і не приймати вітамін D просто тому, що почалася зима. Адже високі дози цього вітаміну можуть бути шкідливими для здоров’я. Перед вживанням будь-яких вітамінів чи харчових добавок обов’язково порадьтеся зі своїм лікарем!

Їжте яйця, вершкове масло, намагайтеся бувати надворі навіть взимку — це найкраща профілактика дефіциту вітаміну D!

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами phc.org.ua