Розроблено клінічний протокол «Кесарів розтин»

7 грудня 2021 о 12:37
5222

Міністерством охорони здоров’я України на громадське обговорення пропонується проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Уніфікованого клінічного протоколу первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Кесарів розтин».

Необхідність застосування протоколу

Частота кесаревого розтину (КР) в Україні постійно зростає, що підвищує ризик материнської та перинатальної захворюваності та смертності. Рівень пологів шляхом КР є одним із показників діяльності акушерської служби. За визначенням ВООЗ, показник КР як результат позитивного впливу на здоров’я матерів та дітей має становити близько 7%. В Україні динаміка показника КР вважається негативною. Лише за період 2015–2020 рр. відмічено його зростання на 26,3% (2015 р. — 18,5%, 2020 р. — 25,1%), що значно підвищує ризик порушення материнського та перинатального здоров’я. Післяопераційна летальність знижується, проте у 2019 р. померли 8 жінок після операції КР. КР підвищує ризик розвитку серйозних ускладнень при наступній вагітності. Підвищення частоти абдомінального розродження створює проблему ведення вагітності та пологів у жінок з рубцем на матці, що стає показанням до повторного оперативного розродження у 15–23% випадків, а частота інтраопераційних ускладнень під час повторного КР в 5 разів перевищує аналогічну при першому КР. Все це також потребує збільшення моральних та матеріальних витрат на їх подолання. Тому діяльність акушерської служби має бути спрямована на збільшення безпеки абдомінального розродження та зниження частоти необґрунтованого оперативного втручання.

Клінічна настанова

Протокол

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження щодо проєкту наказу надсилати протягом 15 днів з дати публікації на адресу МОЗ України у письмовому або електронному вигляді за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, Директорат медичного забезпечення, або на електронну пошту: [email protected], [email protected].

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua