Розроблено заходи удосконалення оплати медичних послуг за договорами з НСЗУ

6 грудня 2021 о 11:18
2186

Міністерством охорони здоров’я України на громадське обговорення пропонується проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410, Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення, та скасування абзацу четвертого пункту 14 Порядку укладення, зміни та припинення договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій» (далі — Проєкт постанови).

Мета

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410, Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення, та скасування абзацу четвертого пункту 14 Порядку укладення, зміни та припинення договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій» (далі — проєкт постанови) розроблено з метою удосконалення врегулювання питання укладення, зміни та припинення договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, а також оплати за такими договорами.

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410 «Про договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій» (далі — постанова) регулюються питання укладення, зміни та припинення договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій (далі — ПМГ).

Постановою затверджений Порядок укладення, зміни та припинення договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій (далі — Порядок), яким регулюється механізм, зокрема, укладення договорів з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) за ПМГ.

Пунктом 59 Типової форми договору про медичне обслуговування населення (далі — договір) встановлені умови односторонньої відмови замовника від договору, а саме:

1) анулювання або закінчення строку дії ліцензії надавача чи строку використання правонаступником ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики або інших ліцензій чи дозволів, що необхідні для надання медичних послуг згідно з цим договором;

2) невідповідності надавача вимогам до надавача послуг з медичного обслуговування населення, з яким головними розпорядниками бюджетних коштів укладаються договори про медичне обслуговування населення, умовам закупівлі;

3) допущення надавачем до надання медичних послуг згідно з цим договором підрядників, які не мають ліцензії на провадження відповідного виду господарської діяльності, залучення до надання медичної допомоги осіб, які не мають права надавати таку допомогу, а також тих, відомості про яких не внесені до системи;

4) систематичного (більше трьох разів протягом строку дії цього договору) порушення надавачем своїх обов’язків щодо внесення до системи медичної документації та інформації, зокрема про зміну режиму роботи надавача, адреси місця надання медичних послуг, графіка надання медичних послуг надавачем, графіка роботи працівників надавача, які надають медичну допомогу, обладнання.

Разом з тим проєктом постанови пропонується внести зміни у Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення, в частині оплати за договорами.

Відтак кожен надавач медичних послуг подає звіт в НСЗУ про надані медичні послуги за звітний період, на підставі якого НСЗУ перевіряє правильність такого звіту та передає його до органу Державної казначейської служби. На підставі звіту здійснюється оплата надавачу медичних послуг за надані послуги за тарифами, визначеними чинним законодавством.

Проте на практиці виникло питання оплати наданих медичних послуг, які не увійшли у звіт за грудень місяць.

З метою своєчасної оплати за надані медичні послуги у грудні надавач медичних послуг подає звіт за грудень не у строк, який визначений у договорі (в кожному договорі дата подачі звіту прописується окремо, але зазвичай це 10 число місяця наступного за звітним), а раніше. Це пов’язано із закінченням бюджетного року, особливостями процесу щодо виплати бюджетних коштів Державною казначейською службою та регулюється нормами бюджетного законодавства.

Однак після дати подачі звіту за грудень фактично медичні послуги ще надаються у грудні, тому підлягають оплаті відповідно до чинного законодавства.

Відтак з метою удосконалення оплати медичних послуг за договорами виникло питання щодо врегулювання оплати у наступний бюджетний період.

Разом з тим з метою належного здійснення контрактування закладів охорони здоров’я у 2022 р., з метою уникнення ризику щодо невідповідності таких закладів умовам укладення договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій пропонується скасувати абзац четвертий пункту 14 Порядку укладення, зміни та припинення договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій як такий, що не набрав чинності у зв’язку з необхідністю відтермінування.

Основні положення проєкту акта

Проєктом постанови передбачено внесення змін до:

  • постанови Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410 «Про договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій», в тому числі до Порядку укладення, зміни та припинення договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженого цією постановою;
  • Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2019 р. № 1086 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення».

Пропонується скасувати абзац четвертий пункту 14 Порядку укладення, зміни та припинення договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій як такий, що не набрав чинності у зв’язку з необхідністю відтермінування.

Куди надавати пропозиції

Контактний телефон: (044) 253-69-67.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua