Обіцяне підвищення зарплати медикам відбудеться у 2022 р.

6 грудня 2021 о 11:10
28252
Спеціальності :

Верховна Рада України 2 грудня 2021 р. прийняла проєкт Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік», підготовлений Кабінетом Міністрів України.

У бюджеті на 2022 р. передбачено кошти для встановлення базового рівня заробітної плати для лікарів на рівні 20 тис. грн та 13,5 тис. грн — для середніх медичних працівників, як вимагає указ Президента України Володимира Зеленського. Порівняно з 2021 р. оплата пакетів медичних послуг за програмою медичних гарантій збільшена на 33,8 млрд грн.

Коментар Віктора Ляшка

«Вперше за роки незалежності у бюджеті, а не на словах, врахована ринкова заробітна плата медичним працівникам, як того вимагає указ Президента України Володимира Зеленського. Так, базовий рівень заробітної плати в 2022 р. у лікарів становитиме 20 тис. грн, у середніх медичних працівників — 13,5 тис. грн, — коментує міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. — У бюджеті передбачено збільшення коштів для Програми медичних гарантій, закупівлі нового обладнання як для лікарень, так і для лабораторій, реконструкції 48 багатопрофільних клінічних лікарень, розвитку біокластеру, проведення трансплантацій, на вакцину від COVID-19 та інше».

Також у бюджеті передбачено низку видатків на охорону здоров’я в Україні, зокрема, виплати працівникам закладів охорони здоров’я у зв’язку з переїздом на нове місце роботи, перекваліфікацією під час формування спроможної мережі госпітальних округів — 100 млн грн.

Рівень заробітних плат медичних працівників, які працюють у державних закладах охорони здоров’я, повинен бути таким самим, як і у тих, хто працює в закладах, що фінансуються за Програмою медичних гарантій.

Міністерство фінансів України підтримало позицію Міністерства охорони здоров’я України, і в Державному бюджеті України на 2022 р. передбачено додатково виділення фінансування у розмірі 2 млрд грн для підвищення заробітних плат медичних працівників закладів, що перебувають в управлінні Міністерства.

Розроблено проєкт постанови Уряду

Наразі Міністерство охорони здоров’я розробило та опублікувало проєкт постанови Кабінету Міністрів України, яка пропонує встановити на 2022 р. надбавку за престижність праці медичним працівникам бюджетної сфери у розмірі:

  • лікарям та професіоналам з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я, до 500%;
  • фахівцям з базовою вищою медичною освітою та неповною вищою медичною освітою до 300%.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua