В Україні здійснюватиметься дозорний епіднагляд за антимікробною резистентністю

1 грудня 2021 о 11:55
1247

Нещодавно набув чинності наказ МОЗ від 19.08.2021 р. № 1766 «Про затвердження Порядку здійснення дозорного епідеміологічного нагляду за протимікробною резистентністю». Документ визначає порядок систематичного збору даних щодо антимікробної резистентності.

Про дозорний епіднагляд

Відтепер брати участь у дозорному епіднагляді можуть заклади охорони здоров’я, що надають спеціалізовану або високоспеціалізовану медичну допомогу, а також самостійні бактеріологічні лабораторії.

Базові вимоги для лабораторій

Щоб виконувати дослідження, лабораторії мають відповідати таким базовим вимогам:

  • наявність у лабораторії діючої системи управління якістю (наприклад сертифікат відповідності ДСТУ ISO 9001:2015 «Системи управління якістю. Вимоги»);
  • відповідність вимогам безпеки щодо роботи зі збудниками 3–4-ї групи патогенності;
  • використання в поточній роботі стандартних операційних процедур, які базуються на актуальних версіях методології EUCAST (щодо визначення чутливості бактерій до антибіотиків, інтерпретації значень чутливості, визначення механізмів резистентності, поточного та розширеного контролю якості);
  • щорічна участь у зовнішньому контролі якості досліджень;
  • використання в поточній роботі WHONET.

Як долучитися

Щоб долучитися до системи дозорного епіднагляду за антимікробною резистентністю, необхідно подати заявку до Центру громадського здоров’я, заповнивши форму за посиланням.

Досліджуватися будуть зразки крові у пацієнтів з ознаками сепсису та зразки спинно-мозкової рідини у пацієнтів з ознаками менінгіту. Спостереженню підлягають визначені інвазивні патогени, які мають клінічне значення та є важливими для громадського здоров’я: Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter spp.

Визначення та оцінка чутливості збудників до протимікробних препаратів буде здійснюватися відповідно до рекомендацій Європейського комітету з тестування чутливості до антимікробних препаратів (EUCAST).

Усі дані, зібрані в Україні, будуть інтегровані до системи епідеміологічного нагляду за стійкістю до протимікробних препаратів у Центральній Азії та Європі (CAESAR) і до системи глобального моніторингу резистентності до антимікробних препаратів (GLASS).

Впровадження такої системи спостереження дає можливість отримувати достовірну інформацію щодо поширення антимікробної резистентності як для закладу охорони здоров’я окремо, так і для країни загалом. Це дасть можливість на національному рівні оцінювати дані в динаміці та приймати найбільш ефективні рішення щодо протидії розвитку антимікробної резистентності, у тому числі розробляти раціональні підходи до лікування інфекційних захворювань.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами phc.org.ua