Які медичні послуги можуть бути платними для пацієнта?

30 листопада 2021 о 12:23
3473

Завдяки трансформації медичної галузі українці отримали чіткий перелік медичних послуг та ліків, які держава гарантує безоплатно. Кабінет Міністрів України затверджує перелік пакетів медичної допомоги, які держава надає пацієнтам безоплатно через Програму медичних гарантій. Кожен заклад охорони здоров’я, який прагне працювати за Програмою медичних гарантій та надавати безоплатні послуги пацієнтам в межах того чи іншого пакету, укладає договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). А НСЗУ відшкодовує лікарням кошти за надані пацієнтам медичні послуги.

Як отримати безоплатні послуги

Щоб отримати послуги за Програмою медичних гарантій безоплатно, пацієнт має дотримуватися визначених правил.

Щоб отримати безоплатний перелік послуг на первинній ланці — потрібно укласти декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром.

Щоб отримати ліки за програмою «Доступні ліки» або інсулін, потрібно мати електронний рецепт.

Пройти планове обстеження безоплатно можна за електронним направленням. Його виписує лікар.

Завжди безоплатно і без направлення надається невідкладна допомога. Навіть якщо у пацієнта немає декларації з лікарем первинки.

Доступність безоплатних послуг

На сьогодні понад 3300 медичних закладів уклали договори з НСЗУ. З них 2465 — це комунальні заклади, а також понад 500 лікарів — фізичних осіб — підприємців (ФОП) і майже 300 приватних клінік. Перелік закладів можна знайти на інтерактивній карті на сайті НСЗУ. А тут —перелік безоплатних послуг, які вони надають за Програмою медичних гарантій. Також цю інформацію можна дізнатися за номером контакт-центру НСЗУ 16-77.

За які медичні послуги потрібно платити?

  • Якщо немає направлення від лікаря на обстеження. Зокрема, у разі, коли людина сама вирішила обстежитися або ж хоче звернутися до ще одного фахівця за альтернативною думкою.
  • Якщо пацієнт хоче отримати у приватній лікарні ту медичну послугу, яка не надається за договором з НСЗУ.
  • Якщо пацієнт хоче отримати поліпшений сервіс — окрему палату в стаціонарі, покращене харчування тощо.
  • Якщо пацієнт хоче отримати послугу, яка входить до переліку платних, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 17.09.1996 р.  № 1138. Це — лікувальний масаж, косметологічні послуги, медичні огляди для отримання візи або влаштування на роботу, корекція зору, протезування, в тому числі зубне, слухове та очне тощо.
  • Якщо дорослий пацієнт хоче пройти профілактичний огляд перед працевлаштуванням.

Оплата за ці послуги має здійснюватися за встановленими тарифами у вигляді офіційних платежів у касі медичного закладу.

  • Якщо пацієнту відмовляють у праві отримати послугу безоплатно, хоча він дотримувався правил, необхідно повідомляти про такі випадки керівнику медичного закладу та НСЗУ.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr