За 2 доби проведено 9 операцій з трансплантації

25 листопада 2021 о 11:33
441

За дві останні доби українські хірурги успішно провели 9 операцій з трансплантації органів від трьох донорів.

Оперували майже одночасно у чотирьох клініках Запоріжжя та Києва. Серед них —  вперше — у столичній лікарні «Феофанія», де пацієнтові пересадили печінку.

У столичному Інституті серця МОЗ України 52-річному чоловікові одночасно пересадили і серце, і нирку. Працювали команди медиків Інституту та Київського міського центру нефрології та діалізу. До операції чоловік 16 років перебував на гемодіалізі.

Також вперше відбулася експлантація анатомічних матеріалів в одному з приватних медичних центрів. Завдяки цьому шанс на життя отримали троє людей, для яких лише трансплантація була порятунком. Донор загинув через інсульт, рідні надали згоду на вилучення  органів.

Після складення відповідного акта та проведення обстежень на можливість донорства трансплант-координатор медичного центру внесла належну інформацію до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів та тканин, яка автоматично зіставила пари донор-реципієнт.

Відповідно до зіставлених пар участь в експлантації взяли бригади трансплантологів Інституту серця МОЗ України, Клінічної лікарні «Феофанія» та Національного інституту хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua