Діагностика та лікування туберкульозу і вірусного гепатиту С

24 листопада 2021 о 10:43
710

За оціночними експертними даними, в Україні 3,6% осіб від загальної кількості населення мають вірусний гепатит С (далі — ВГС), що становить близько 1,517 млн осіб. За даними Центру громадського здоров’я (далі — ЦГЗ), 82 654 особи зареєстровані з таким діагнозом.

Дані щодо поширення ВГС серед осіб із туберкульозом (далі — ТБ) є досить обмеженими в світі, при цьому, за даними деяких країн, поширення ВГС серед осіб із ТБ становить 10–15%. В Україні повномасштабне тестування на ВГС серед осіб з ТБ розпочато наприкінці 2020 р. за ініціативою ЦГЗ. За результатами тестування швидкими тестами на ВГС у 14,6% пацієнтів з туберкульозом  виявили позитивні маркери на ВГС, що свідчить про те, що дана категорія пацієнтів має високий показник поширення ВГС-інфекції.

Виявлення ТБ та ВГС має важливе значення для визначення подальшої тактики лікування.

Інфікування ВГС підвищує гепатотоксичність протитуберкульозних препаратів. Саме тому так важливий паралельний скринінг: на ТБ при ВГС перед початком лікування та на ВГС перед початком лікування ТБ. 

Де тестуватися

Наразі тестування на ВГС особи з ТБ можуть пройти у протитуберкульозному закладі (за підтримки ЦГЗ в рамках реалізації гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією) або у свого сімейного лікаря.

Також слід звернути увагу на розроблену пацієнтською організацією «100% життя» — Мережа ЛЖВ разом із ЦГЗ карту пунктів тестування на гепатит.

Подальша діагностика

Для призначення лікування ВГС пацієнту необхідно пройти додатково РНК ПЛР ВГС діагностику, яка точно дасть змогу виявити, чи потрібно лікування ВГС в даному випадку. У разі негативної відповіді це буде свідчити про те, що в крові є маркери ВГС, але в такому випадку лікування він не потребує. При цьому достатньо якісного аналізу, адже в Україні за рахунок державного бюджету закуповуються препарати прямої противірусної дії для лікування ВГС, які є пангентипними, до того ж лікування в Україні надається абсолютно безкоштовно. Наразі протитуберкульозні заклади забезпечені можливістю проведення підтверджувальної діагностики ВГС у пацієнтів з ТБ  завдяки підтримці гранту Глобального фонду за ініціативою ЦГЗ.

Показання до паралельного лікування ТБ/ВГС:

  1. Відсутність у схемі лікування препарату рифампіцину, оскільки препарати рифампіцину можуть знижувати концентрацію препаратів проти ВГС до субтерапевтичних рівнів. Пацієнти із ВГС повинні проконсультуватися з лікарем та розпочати лікування на основі рифампіцину до або після завершення лікування ВГС.
  2. Етіотропна терапія ВГС може бути призначена одночасно з лікуванням лікарсько стійкого ТБ (МЛС/Риф-ТБ та/або пре-ШЛС-ТБ/ШЛС-ТБ) відповідно до галузевого стандарту у сфері охорони здоров’я

В окремих випадках (підозра на цироз тощо) лікар може призначити додаткові обстеження, такі як ультразвукова діагностика печінки, печінкові проби тощо.

Подальший шлях пацієнта

На базі кожного закладу охорони здоров’я, що здійснюють виявлення, діагностику та лікування ВГС, мають бути розроблені та впроваджені маршрути пацієнта. Наразі представниками регіональних фтизіатричних служб  розроблені регіональні маршрути пацієнта з коінфекцією ВГС/ТБ. Основна їх відмінність в тому, що на базі деяких протитуберкульозних закладів є інфекціоністи, куди лікар-фтизіатр може направити на консультацію пацієнта, а в деяких інфекціоніст відсутній. Отже, лікар направляє в інфекційну лікарню задля подальшого дообстеження та призначення лікування. У разі, якщо на базі закладу, де надають послуги з діагностики та лікування ТБ, також паралельно лікують ВГС, відповідно, на базі закладу є інфекціоніст, який призначить необхідне додаткове обстеження та направить на отримання ліків. Якщо ж інфекціоніста немає на базі закладу, то пацієнта направляють до інфекціоніста інфекційної лікарні.

Лікування ВГС

Після того, як пацієнт пройшов підтверджувальну діагностику на ВГС та отримав позитивний результат, він має право на отримання ліків безкоштовно. Для цього йому необхідно написати заяву на ім’я директора департаменту (або керівника закладу охорони здоров’я, в якому видаються препарати) – залежно від особливостей того чи іншого регіону, та у разі наявності препаратів отримати їх. У випадку, якщо препаратів на момент звернення недостатньо, пацієнт стає в чергу на їх отримання.

Ефективність лікування пацієнтів препаратами прямої противірусної дії  становить 95%, а строк лікування 12–24 тиж – залежно від показань до лікування. Тобто у пацієнта з коінфекцією є всі шанси швидко та безкоштовно вилікуватися від ВГС, що є в умовах сьогоднішніх реалій беззаперечною перевагою.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами phc.org.ua