Візит до НСЗУ делегації з Узбекистану

23 листопада 2021 о 12:42
364

22 листопада 2021 р. делегація Фонду державного медичного страхування Узбекистану відвідала Національну службу здоров’я України (НСЗУ). Візит відбувся в рамках налагодження партнерських відносин між Україною та Узбекистаном у сфері реформування системи охорони здоров’я та обміну досвідом, зокрема щодо стратегічних закупівель медичних послуг для населення.

Це перша із серії зустрічей представників Фонду державного медичного страхування Узбекистану та керівництвом НСЗУ. Відкриваючи зустріч, голова НСЗУ Наталія Гусак наголосила, що НСЗУ має досвід у реформуванні медичної галузі.

Коментар Наталії Гусак

«Команда НСЗУ активно працює для того, щоб досягти універсального покриття медичними послугами для усіх українців. І ми готові поділитися досвідом реалізації Програми медичних гарантій в Україні, розповісти про обсяги медичних послуг і ліків, які держава гарантує населенню та оплачує з коштів державного бюджету за єдиними тарифами. Програма медичних гарантій забезпечує прозорі правила доступу до медичних послуг, які відомі пацієнтам і дають їм фінансову точку опори під час лікування. А отже, запобігають катастрофічним витратам на медичну допомогу з власної кишені», — зазначила під час зустрічі Н. Гусак.

Про основні здобутки впровадження Програми медичних гарантій,  програми «Доступні ліки» та переваги електронної системи охорони здоров’я розповіла заступник голови НСЗУ Анна Фенчак. Вона наголосила, що на сьогодні Програма медичних гарантій покриває усі найважливіші види медичної допомоги, а також дозволяє пацієнтам з найпоширенішими хронічними захворюваннями отримувати необхідні ліки безоплатно або з незначною доплатою.

Коментар Анни Фенчак

«У 2021 р. ми  розширили Програму медичних гарантій, визначивши ключовий акцент – наближення медичної  допомоги до пацієнта через розвиток амбулаторного рівня допомоги та інтегровані медичні послуги. Тож до Програми медичних гарантій додали, зокрема, пакет з лікування туберкульозу на первинному рівні та пакет для мобільних психіатричних команд. Ми продовжуємо перехід до оплати за фактично надані медичні послуги. Бо в основу реформи був закладений принцип «гроші ходять за пацієнтом». І ми будемо поглиблювати це», — підкреслила А. Фенчак.

Вона також зазначила, що трансформація медичної галузі неможлива без розвитку електронної системи охорони здоров’я, і розповіла про її особливості.

Візит делегації Фонду державного медичного страхування Республіки Узбекистан триватиме впродовж цього тижня. У його рамках відбудуться зустрічі з директорами департаментів НСЗУ та візити до закладів первинної та спеціалізованої ланки медичної допомоги.

Візит відбувається за сприяння офісу ВООЗ в Узбекистані та представництва ВООЗ в Україні.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами nszu.gov.ua