Розроблено стандарти медичної допомоги «Сифіліс»

22 листопада 2021 о 11:20
1317

Міністерством охорони здоров’я України на громадське обговорення пропонується проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Стандартів медичної допомоги «Сифіліс» (далі — проєкт наказу).

Про стандарти

Стандарти медичної допомоги «Сифіліс» розроблені з урахуванням сучасних вимог доказової медицини, розглядають особливості профілактики, діагностики та лікування сифілісу, а також профілактики передачі сифілісу від матері до дитини (ППМД) сифілісу.

Стандарти медичної допомоги (СМД) розроблені на основі клінічної настанови «Сифіліс», яка ґрунтується на принципах доказової медицини з урахуванням сучасних міжнародних рекомендацій, відображених в клінічних настановах, а саме: UK national guidelines on the management of syphilis, 2015; European guideline on the management of syphilis. 2020.

Робочою групою додатково були використані  такі інформаційні джерела: World Health Organization Global guidance on criteria and processes for validation: elimination of mother-to-child transmission of HIV and syphilis, 2nd edition (Глобальна настанова щодо критеріїв та процесів валідації: ліквідація передачі від матері до дитини (ППМД) ВІЛ-інфекції та сифілісу, 2-е видання), 2017; WHO guideline on syphilis screening and treatment for pregnant women. Geneva: World Health Organization; 2017; World Health Organization. WHO guidelines for the treatment of Treponema pallidum (syphilis) 2016.

За формою, структурою та методичними підходами щодо використання засад доказової медицини СМД відповідають вимогам Методики розробки та впровадження медичних стандартів (уніфікованих клінічних протоколів) медичної допомоги на засадах доказової медицини, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України  від 28 вересня 2012 р. № 751, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29 листопада 2012 р. за № 2001/22313. СМД розроблені мультидисциплінарною робочою групою, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18 серпня 2020 р. № 1908 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 16 лютого 2021 р. № 265).

На момент розробки СМД через відсутність реєстрації в Україні лікарських засобів з групи пеніцилінів, які є найбільш ефективними при лікуванні сифілісу (прокаїн бензилпеніцилін, бензатин бензилпеніцилін як монопрепарати, пробенецид), а також через відсутність відповідних показань до застосування у затвердженій МОЗ України інструкції для медичного застосування комбінованих препаратів, що містять прокаїн бензилпеніцилін та бензатин бензилпеніцилін, існують певні обмеження у їх застосуванні при лікуванні сифілісу.

Відповідно до статті 44 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» незареєстровані лікарські засоби, можуть використовуватися в інтересах вилікування особи тільки за умови отримання письмової згоди та інформування пацієнта або його законного представника про цілі, методи, побічні ефекти, можливий ризик та очікувані результати лікування. Інформація щодо ефективних схем лікування різних видів сифілісу викладена в клінічній настанові «Сифіліс».

Згідно з ліцензійними вимогами та стандартами акредитації у закладі охорони здоров’я  має бути наявний внутрішній документ (клінічний маршрут пацієнта), що уніфікує медичну допомогу пацієнтам з сифілісом на локальному рівні.

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження щодо проєкту наказу надсилати протягом 15 днів з дати публікації на адресу МОЗ України у письмовому або електронному вигляді за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, Директорат медичного забезпечення або на електронну пошту [email protected]

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua