В Україні впроваджується проєкт «Вільний лікар — вільний пацієнт»

19 листопада 2021 о 14:26
1715

Юридична компанія ILF та Харківська група підтримки медичної реформи, за підтримки Національної служби охорони здоров’я України (НСЗУ) впроваджує проєкт «Вільний лікар — вільний пацієнт». Це — платформа для спілкування представників та представниць медичної та юридичної сфер.

Мета проєкту

Метою проєкту є створення спільноти молодих фахівців, для яких питання захисту прав пацієнта є пріоритетним. Лікарів, які б працювали з пацієнтами за принципами не лише доказової медицини, а й гуманізму й сучасної етики; юристів, готових допомагати пацієнтам, лікарям і системі охорони здоров’я.

Коментар Вікторії Мілютіної

«Повернення в охорону здоров’я гуманізму й подолання «поневолення» всіх учасників процесу є сьогодні одним із наших пріоритетів у реформі, ми прагнемо розширювати територію свободи і поваги. Тому ми є партнерами цієї програми,  — зазначила директор Північного регіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна. —  Я хочу, щоб із цього проєкту молоді лікарі взяли для себе інші тези й приклади, ніж те, що вони бачать в лікарнях та закладах вищої освіти, де досі немає, скажімо, нульової толерантності до хабарництва, де лікарі все ще дозволяють собі командувати пацієнтом, а не обговорювати з ним його ж здоров’я як із рівноправним партнером».

За словами В. Мілютіної, особливістю програми є крос-секторальна взаємодія між медиками й юристами: адже саме в такому партнерстві і відбуваються трансформації в медичній сфері.

«Коли Харківська експертна група, співзасновницею якої я теж є, починала готувати основу для реформи первинної медицини, ми працювали в мультидисциплінарній взаємодії: медики, юристи, фінансисти. Охорона здоров’я сама себе реформувати не може. Молоді юристи й медики, які зустрічаються у проєкті «Вільний лікар — вільний пацієнт», — це власне ті люди, які далі мають продовжити почате нами, розвинути трансформацію сфери. Я впевнена, що ці молоді серця ще не заіржавіли, і реальний пацієнтський досвід, щиро викладені історії стимулюватимуть ту емпатію, без якої просто не треба йти в ці професії: ні в медицину, ні в право», — підкреслює В. Мілютіна.

Коментар Тетяни Гавриш

Ініціатор проєкту, координатор Харківської експертної групи Тетяна Гавриш повідомила, що перша зустріч була присвячена питанню справедливості і поваги. Друга — залученню пацієнта до прийняття медичних рішень, аналізу інституту інформованої згоди в українських реаліях та відповідності міжнародним стандартам. Це все так само є інструментарієм поваги й безпеки для всіх учасників/ць процесу.

«Повага і свобода є ключовими поняттями, які ми комунікуємо. Ми спонукаємо наших молодших колег до створення спільноти, до фахової дискусії і взаємної підтримки. Класичні українські заклади вищої освіти, які навчають медиків, не зацікавлені у створенні спільнот, вони їх бояться. І схоже, що вони зацікавлені не в правовій освіті лікарів, а в збереженні «кругової поруки». Ми ж спонукаємо до цивілізованих принципів взаємодії. Для молодих юристів медичне право — це професійне поле з величезними можливостями, трансформації лише почалися і важливо, щоб їх продовжили люди з гуманістичними цінностями»,  — зазначила Т. Гавриш.

За словами постійного експерта проєкту, президента Українсько-німецької медичної асоціації педіатра Андрія Пенькова, платформа є і дискутивною, і навчальною.

«Ми розповідаємо нашим молодшим колегам речі, яких, на жаль, їх не навчають у закладах вищої освіти. Це питання комунікації з пацієнтами, важливості тієї самої інформованої згоди як інструмента партнерства, користування міжнародними протоколами і стандартами», — підкреслив А. Пеньков.

Важливо, що у проєкті також беруть участь люди, готові відверто говорити про свій пацієнтський досвід. Особисті історії, за словами організаторів, потрібні для того, щоб стимулювати у молодих лікарів емпатію, говорити з ними про етику й правила на конкретних прикладах. Так, героїнею першої зустрічі була автор книги «Мистецтво жити під час хіміотерапії», учасник проєкту VOGUE «Рак не вирок» Альона Воробйова.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами nszu.gov.ua