Як повідомити про небажані реакції після застосування ліків та вакцин

17 листопада 2021 о 14:17
820
Спеціальності :

Державний експертний центр МОЗ України розробив одразу два додаткові інформаційні ресурси, які допоможуть лікарям та пацієнтам повідомляти про небажані реакції після застосування лікарських засобів та вакцин.

Чат-бот у Telegram

Один з них — автоматизована система з фармаконагляду (АІСФ) — чат-бот у Telegram від Державного експертного центру.

Віртуальний помічник розроблений спеціально для медичних працівників. Він вміє надавати підказки та відповіді на 50 найбільш поширених запитань, які можуть виникнути під час заповнення карти-повідомлення про несприятливі події після імунізації (НППІ) у АІСФ. За допомогою чат-бота можна:

  • ознайомитися з системою АІСФ;
  • знайти відповіді на загальні питання про оформлення карт-повідомлень;
  • дізнатися, як уникнути типових помилок, та інше.

Щоб скористатися консультацією чат-боту, необхідно:

  • зайти в застосунок Telegram на смартфоні або комп’ютері. Задати в пошуку «АІСФ чат-бот» або перейти за посиланням;
  • після старту обрати розділ та запитання, яке цікавить, і отримати відповідь.

АІСФ чат-бот доповнює інструкцію, розміщену на сайті, й діє паралельно з нею. Активну участь у його створенні брали фахівці з фармаконагляду Державного експертного центру, тому серед представленої інформації вже є відповіді на запитання, з якими найчастіше звертаються до фахівців із фармаконагляду під час консультацій.

Відеоінструкція

Друге інформаційне джерело — відеоінструкція «Як повідомити про небажані реакції після ліків та вакцин?» на YouTube-каналі Державного експертного центру.

У ньому директор департаменту з фармаконагляду Державного експертного центру Тетяна Башкатова заповнює карту-повідомлення про небажані реакції після вакцинації проти COVID-19 у режимі онлайн, детально зупиняючись на кожному пункті. Незважаючи на те що фахівець робить це від імені пацієнта, інформація та надані коментарі будуть корисними і для медичних працівників та всіх зацікавлених.

Переглянути відео «Як повідомити про побічні реакції після ліків та вакцин?» можна за посиланням.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua