Неалкогольна жирова хвороба печінки та ризик смерті: результати проспективного дослідження

16 листопада 2021 о 11:15
1254

Актуальність

Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) — клініко-патологічний синдромокомплекс, який включає стеатоз печінки, стеатогепатит та фіброз, які можуть прогресувати до стеатогенного цирозу печінки. Статистичні дані свідчать, що НАЖХП уражує більше чверті дорослого населення у всьому світі та тісно пов’язана з такими хронічними захворюваннями, як цукровий діабет (ЦД) 2-го типу та ожиріння [1]. Клінічний та гістологічний спектр НАЖХП варіює від неалкогольної жирової дистрофії печінки до неалкогольного стеатогепатиту (НАСГ). На сучасному етапі НАЖХП робить значний внесок у тягар термінальної стадії захворювання печінки та потребу в трансплантації печінки [2].

Сучасні дані стосовно прогнозу пацієнтів з НАЖХП базуються здебільшого на результатах проспективного аналізу існуючих наборів даних, тоді як популяційні дослідження за участю пацієнтів з НАЖХП зазвичай обмежені невеликим розміром вибірки, зміщенням спектру дослідження, різноманітними визначеннями випадків та оцінками стану захворювання та результатів. Прогресування НАЖХП та його наслідки для здоров’я, включно з прогнозом пацієнтів, й досі не визначені. Крім того, попередні дослідження не враховували конкуруючий ризик смерті, пов’язаної з нефатальними наслідками, або включали поправку на вік, стать, расу та наявність ЦД 2-го типу. Таким чином, на сьогодні залишається відкритим питання щодо реальних показників та типів клінічного перебігу захворювання серед осіб з НАЖХП або НАСГ з різними ступенями активності захворювання та стадіями фіброзу.

Клінічна дослідницька мережа NASH (The NASH Clinical Research Network — CRN) —дослідницька мережа, що фінансується Національним інститутом діабету та захворювань органів травлення та нирок (National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases — NIDDK), США. CRN створила поздовжнє когортне дослідження, метою якого було отримання проспективних, контрольованих протоколом оцінок наслідків НАЖХП, у великій когорті пацієнтів з НАЖХП, дані якого могли б слугувати платформою для подальших досліджень [3].

Методи та результати

Дослідження проводилося на базі кількох медичних центрів США. Учасниками були пацієнти з НАЖХП. Оцінювалися частота смерті та інші наслідки у пацієнтів з НАЖХ, які порівнювали з контрольною групою.

Загалом у дослідження включено 1773 дорослі пацієнти з НАЖХП, медіана спостереження становила 4 роки. Частота летальних наслідків від усіх причин підвищувалася пропорційно до тяжкості фіброзу: 0,32 на 100 пацієнтів у пацієнтів з F0-F2 [фіброз відсутній або легкого/помірного ступеня тяжкості], 0,89 на 100 у пацієнтів з F3 [фіброз тяжкого ступеня] і 1,76 на 100 пацієнтів з F4 [цироз печінки].

При цьому частота розвитку серцево-судинних ускладнень була однаковою у пацієнтів, незалежно від стадії фіброзу печінки.

Висновок

Результати цього проспективного дослідження, в якому брали участь дорослі пацієнти з НАЖХП, продемонстрували, що стадії фіброзу печінки F3 і F4 асоціюються з підвищеним ризиком розвитку ускладнень і смерті, асоційованих з НАЖХП.

Нагадуємо, що 3–4 листопада 2021 р. в цифровому форматі відбувся IV (XI) З’їзд Української асоціації лікарів-дерматовенерологів і косметологів, в рамках якого Ольга Богомолець представила доповідь «Нові тенденції в лікуванні судинних пухлин шкіри у дітей».

Список використаної літератури:

  1. Younossi Z.M., Koenig A.B., Abdelatif D. еt al. (2016) Global epidemiology of nonalcoholic fatty liver disease — meta-analytic assessment of prevalence, incidence, and outcomes. Hepatology; 64: 73–84.
  2. Noureddin M., Vipani A., Bresee C. et al. (2018) NASH leading cause of liver transplant in women: updated analysis of indications for liver transplant and ethnic and gender variances. Am. J. Gastroenterol.; 113: 1649–1659.
  3. Sanyal A.J., Natta M.L.V., Clark J. et al. (2021) Prospective Study of Outcomes in Adults with Nonalcoholic Fatty Liver Disease. N. Engl. J. Med.; 385: 1559–1569.

Анна Хиць
Редакція журналу «Український медичний часопис»