Круглі столи щодо вакцинації проти COVID-19 пройшли ще у 4 областях

10 листопада 2021 о 12:40
581

2–5 листопада 2021 р. в Запоріжжі, Херсоні, Миколаєві й Одесі відбулися круглі столи, спрямовані на покращення поінформованості пріоритетних груп населення щодо важливості вакцинації від COVID-19 та охоплення вакцинацією. Згідно зі світовими та національними стратегіями з вакцинації такими пріоритетними групами, зокрема, є особи похилого віку та медичні працівники.

Круглі столи, які нині тривають у регіонах України, є платформою для обговорення необхідних заходів на обласному рівні за участю місцевого керівництва, медичної спільноти та громадськості для виконання стратегій із вакцинації від COVID-19, зазначених у Дорожній карті, та покращення охоплення у пріоритетних групах.

Коментар Федора Лапія

«Вакцини працюють — вони попереджають госпіталізацію внаслідок COVID-19. Вакцинованих людей менше госпіталізують. Навіть одна доза щеплення дозволяє знизити ризик госпіталізації майже у 3 рази. Ризик госпіталізації у 7 разів нижчий у повністю вакцинованих порівняно з невакцинованими», — наголосив Федір Лапій, голова Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики, у своєму виступі під час круглого столу.

Запорізька обл.

У Запорізькій обл. двома дозами щеплено 15,6% дорослого населення. З-поміж людей віком старше 60 років, охоплення становить 26,3% (одна доза) та 18% (дві дози). Охоплення вакцинацією від COVID-19 освітян в області становить 85% (одна доза) та 68% (дві дози). Серед медиків першу дозу вакцини отримали 100%, а двома дозами щеплено 83% з них.

Найбільша кількість випадків летальності внаслідок коронавірусної хвороби у закладах охорони здоров’я області фіксується серед людей віком старше 60 років. А саме: 25,6% померлих — особи віком 60–69 років, 32,35% — особи віком  70–79 років, 22,8% — особи віком 80–89 років. Тому заходи для підвищення мотивації людей старшого віку вакцинуватися нині на часі.

«Ми щотижня збираємося разом з керівниками державних адміністрацій і з керівниками громад і доводимо до них інформацію в розрізі кожного регіону. Тобто на сьогодні навіть найменші громади мають порівняльну інформацію щодо їх роботи. Після озвучення цього питання на нарадах підтягнулися ті громади, які відставали за темпами вакцинації. Громади, що лідирують, діляться своїм досвідом на цих нарадах», — зазначила заступник директора департаменту охорони здоров’я Запорізької обласної державної адміністрації Марина Воловик.

«Ми — громадські об’єднання разом із лікарями — намагаємося створити сталу мережу локальної взаємодії з громадами. Наприклад, в Кирилівській об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) можна робити акцент на майбутньому курортному сезоні. У Мелітополі має велику силу авторитет, адже це мультикультурне місто, де проживає велика кількість етнічних груп — болгарська громада, татари, караїми. Зараз ми плануємо зустрічі та переговори з лікарями та лідерами думок», — зазначила представник громадської організації «Побратим» Олена Стрілецька.

Херсонська обл.

Наразі в Херсонській обл. двома дозами вакциновано 18,9% населення. Серед населення віком 60 років і старше повністю вакциновані лише 27,6% осіб, а однією дозою — 38,5%. Люди похилого віку становлять 23,6% населення області, але вони отримали лише 28% введеної вакцини. Це означає, що з-поміж літніх людей низький рівень вакцинації.

Серед медиків однією дозою вакциновано 80% осіб, двома дозами — 63%. Цей рівень є дещо нижчим, ніж загалом в Україні, де однією дозою охоплено 86% медиків, а двома — 67%.

Серед позитивного досвіду області — проактивна позиція медиків Херсона, які записали відео із закликом вакцинуватися від авторитетних лікарів. Також підхід до вибору найбільш зручних локацій для вакцинації — бібліотека, поштові відділення, залучення бізнес-партнерів, які надають точки для вакцинації в торговельних центрах.

«З липня відбувається щоденний моніторинг роботи центрів вакцинації на території району. За затвердженим графіком мої заступники та керівники структурних підрозділів щоденно відвідують центри вакцинації і пункти щеплень на території регіону. Ця робота має ефект», — зазначив під час круглого столу голова Херсонської районної державної адміністрації Михайло Линецький.

Херсонська обл. долучилася до  вакцинації громадян України, які проживають на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим.

«З Кримом ми працюємо і багато чим завдячуємо Червоному Хресту. На пункті КПВВ Чонгар щодня працює пункт щеплення. З 350–500 людей, які перетинають КПВВ на день, на пункт тестування приходить орієнтовно 200 осіб. Крім цього, три амбулаторії — Генічеська, Чонгарська і Новоолексіївська — приймають людей, які приїжджають з Криму», — розповіла заступник голови Генічеської районної державної адміністрації Гульнара Бекірова.

Миколаївська обл.

У Миколаївській обл. двома дозами щеплено 19,6% загального населення. Серед населення віком 60+ повністю щеплено лише 21,7%. Літні люди з супутніми захворюваннями, найчастіші з яких — хвороби серцево-судинної системи, цукровий діабет, онкопатологія — мають найвищий ризик смерті внаслідок коронавірусної хвороби. Однак літні люди наразі не вакцинуються швидше за всіх громадян.

Жоден з пацієнтів реанімації в області не вакцинований. Серед госпіталізованих менше ніж 4% вакцинованих пацієнтів. Здебільшого це ті, хто зробили щеплення нещодавно, тож імунітет не встиг сформуватися.

Охоплення вакцинацією серед медиків у Миколаївській обл. становить 89% (1 доза) та 74% (2 дози).

Керівниками підприємств охорони здоров’я первинної мережі спільно з місцевими відділеннями Укрпошти забезпечено доступ пенсіонерів до вакцинації у відділеннях поштового зв’язку. Складено щоденні графіки (у тому числі у святкові та вихідні дні) та забезпечено роботу пунктів щеплення у відділеннях поштового зв’язку. Це стане кроком до більш широкого охоплення вакцинацією літнього населення.

Крім цього, проводяться селекторні наради з головами міських державних адміністрацій, районних державних адміністрацій, сільських/селищних державних адміністрацій, ОТГ та керівниками підприємств охорони здоров’я для забезпечення належного та рівного доступу населення області до щеплення від COVID-19 та підвищення рівня вакцинації населення регіону.

Керівництво області виїжджає до центрів і пунктів вакцинації, у тому числі в районні центри вакцинації населення, для контролю якості надання послуг та забезпечення їх безперервної та ефективної діяльності. Робота центрів і пунктів вакцинації на постійному контролі управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

«Ми звернулися до центру зайнятості і розробили альтернативну карту вакцинації. Люди, які стоять у центрі зайнятості на обліку, мають можливість отримати всю інформацію про те, де і коли можна провакцинуватися», — підкреслив під час круглого столу Олег Бабін, заступник начальника управління охорони здоров’я Миколаївської облдержадміністрації.

«Ми тісно співпрацюємо з обласним управлінням. І там, де виникали питання чи нижчі темпи вакцинації, було проведено 25 виїзних інформаційних сесій. Тобто ми виїжджали в населені пункти, де були нижчі показники, і проводили там протягом дня роботу з населенням», — повідомив голова Миколаївської організації товариства Червоного Хреста України Андрій Скороход.

Одеська обл.

«Ще влітку ми запустили вакцинальний мобільний автобус, який проводив вакцинацію під час масових заходів: на концертах, ярмарках. Також заплановано запустити вакцинальний трамвайчик», — розповіла під час круглого столу Юлія Руцька, начальник відділу організації надання медичної допомоги департаменту охорони здоров’я Одеської облдержадміністрації.

Протягом минулого тижня в Одеській обл. зафіксовано рекордну кількість лабораторно підтверджених випадків захворювання на коронавірусну хворобу. Вже протягом місяця завантаженість ліжок становить понад 70%, хоча до переліку лікарень додаються нові стаціонари.

В Одеській обл. охоплення щепленнями серед людей віком 60+ становить 27,6% (1 доза) та 20,1% (2 дози). Серед медиків у Одеській обл. щеплено 1 дозою 83% осіб, 2 дозами — 58%.

В обласних центрах України триває публічне обговорення шляхів покращення рівня вакцинації проти COVID-19 серед медиків та осіб літнього віку. Підпишіться на Youtube-канал «Коаліція за вакцинацію», щоб не пропустити майбутні заходи.

9–12 листопада до проведення круглих столів з адвокації вакцинації від COVID-19 долучаться Дніпропетровська, Донецька, Луганська та Харківська області.

Круглі столи відбуваються в межах адвокаційної кампанії Всесвітньої організації охорони здоров’я у співпраці з Міністерством охорони здоров’я, Громадською спілкою «Коаліція за вакцинацію» за підтримки Європейського Союзу. Адвокаційна кампанія спрямована на покращення поінформованості щодо вакцинації від COVID-19 серед пріоритетних груп населення  та створення додаткових можливостей для досягнення високого рівня охоплення серед медичних працівників і літніх людей.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua