Розроблено стандарти медичної допомоги «Діагностика та лікування первинних імунодефіцитів»

9 листопада 2021 о 15:49
873

Міністерством охорони здоров’я України на громадське обговорення пропонується проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Стандартів медичної допомоги «Діагностика та лікування первинних імунодефіцитів» (далі — проєкт наказу).

Проєкт наказу розроблено з метою удосконалення надання медичної допомоги в Україні.

Положення стандарту медичної допомоги

Лікарі різних спеціальностей мають бути обізнані щодо основних клінічних проявів первинних імунодефіцитів з метою їх ранньої підозри та направлення до лікарів-імунологів/лікарів-імунологів дитячих, які здійснюють їх широку діагностику, призначення подальшого лікування пацієнтів з різними первинними імунодефіцитами. Медична допомога пацієнтам з первинними імунодефіцитами потребує міждисциплінарної співпраці та інтегрованого ведення хворих мультидисциплінарною командою фахівців, до якої мають бути включені лікарі загальної практики — сімейної медицини, педіатри, терапевти, пульмонологи, гастроентерологи, гематологи-онкологи, ревматологи, інфекціоністи, отоларингологи та інші фахівці, де облік та основне ведення здійснюється лікарями імунологами/лікарями-імунологами дитячими.

Обґрунтування

Рання діагностика та початок лікування пацієнтів з первинним імунодефіцитом сприяє попередженню інвалідизації та передчасної смерті пацієнтів. Ефективні системи комунікації, які відповідають конкретним потребам окремих осіб, є найважливішими для забезпечення своєчасної діагностики, направлення та лікування пацієнтів. Пацієнти з первинними імунодефіцитами повинні бути впевнені, що усі спеціалісти охорони здоров’я, які беруть участь у їх лікуванні, добре спілкуються між собою і з ними. Завдяки розширенню масштабів просвітницьких заходів щодо первинних імунодефіцитів за останні роки в багатьох країнах зафіксовано зростання частоти діагностики, а також деяке скорочення діагностичної затримки між виявленням симптомів і встановленням діагнозу.

Проєкт стандартів медичної допомоги

Клінічні настанови

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження щодо проєкту наказу надсилати протягом 15 днів з дати публікації на адресу МОЗ України у письмовому або електронному вигляді за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, Директорат медичного забезпечення або на електронну пошту [email protected].

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua