За останні 3 міс мільйон українців уклали декларації з лікарями первинки

9 листопада 2021 о 12:21
499

Понад 78% українців уклали декларацію з лікарями, які надають первинну медичну допомогу. А це — 32,528 млн громадян — повідомляють у Національній службі здоров’я України (НСЗУ). Динаміка укладення декларацій стрімка: лише за останні 3 міс мільйон українців вперше обрали лікаря, який надає первинну медичну допомогу. Найвищий відсоток пацієнтів із деклараціями у Київській обл. — понад 95%. У Хмельницькій обл. — понад 91%, у Львівській — понад 90%.

Первинну допомогу нашим громадянам надають 24 тис. лікарів. Понад 1000 з них мають власну практику. З лікарями — фізичними особами — підприємцями (ФОП) декларацію уклали понад 1 млн пацієнтів. У приватних центрах сімейного лікаря, терапевта та педіатра обрали 960 тис. українців.

Перелік безоплатних послуг у лікаря первинної ланки чітко визначений і, зокрема, включає консультації з метою профілактики та контролю основних захворювань, базові дослідження та аналізи, вакцинацію згідно з Календарем щеплень, створення електронних рецептів на «Доступні ліки», інсулін та електронних направлень на проведення досліджень чи лікування та ін.

Навантаження на лікарів первинки

Навантаження на лікарів первинної медичної допомоги (ПМД) велике.  Тільки у 2021 р. лікарі первинки виписали:

  • понад 34 млн, або 58% від усіх електронних направлень;
  • понад 2 млн з 3 млн — електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність;
  • понад 11 млн електронних рецептів на «Доступні ліки»  пацієнтам із хронічними захворюваннями.

Коментар Дмитра Самофалова

«Ми бачимо, що через зростання захворюваності на COVID та протиепідемічні обмеження у «червоних» областях України навантаження на сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів зростає ще більше. І, на жаль, пацієнти звертаються не завжди за обстеженням чи призначенням лікування, а з адміністративними питаннями, які часто вирішуються без звернення до лікаря.
Наприклад, згенерувати та роздрукувати COVID-сертифікат можна самостійно, якщо усі дані про вакцинацію внесені коректно. І для цього не потрібно турбувати свого лікаря. Також сімейний лікар не видасть довідку з протипоказаннями до вакцинації, якщо таких протипоказань насправді пацієнт не має. Крім того, за довідковою інформацією радимо звертатися до реєстратури центру надання первинної медичної допомоги, на офіційні сторінки та контакт-центри органів державної влади та державних установ. А ще хочу наголосити на тому, що медичні послуги первинної ланки не належать до екстрених, тому не слід вимагати від сімейних лікарів термінового реагування чи зв’язку 24/7. НСЗУ закликає українців берегти час сімейного лікаря для того, щоб він мав час дбати про пацієнтів дійсно тоді, коли це стосується питань здоров’я!», — зазначив т.в.о. голови НСЗУ Дмитро Самофалов.

Основні причини звернень

До речі, за даними електронної системи охорони здоров’я, за останні 3 міс найпопулярнішими причинами звернень до лікарів ПМД є питання імунізації, кашель, потреба у профілактиці певних захворювань та адміністративні процедури. Зокрема, кількість пацієнтів відповідно до причин звернень:

  • питання імунізації/профілактичного лікування — понад 7,1 млн пацієнтів;
  • скарги на кашель  — майже 2 млн пацієнтів;
  • щодо підтримки здоров’я та профілактики — 1,7 млн пацієнтів;
  • адміністративні процедури — майже 1,6 млн пацієнтів;
  • скарги на загальну слабкість, втому, лихоманку — 1,1 млн пацієнтів.

До своїх лікарів звернулись без відсутності ознак хвороби понад 324 тис. пацієнтів. З питань навчання/консультації/дієти — понад 266 тис. пацієнтів. Зі скаргами на серцебиття та біль у серці — майже 251 тис. та 274 тис. пацієнтів відповідно.

Загалом у 2021 р. НСЗУ уклала договори із понад 2200 надавачами ПМД та виплатила їм 16,7 млрд грн за надання допомоги пацієнтам.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами nszu.gov.ua