Родимки: коли і де краще видаляти?

4 листопада 2021 о 15:38
862

Невус, або родимка — пігментна пляма шкіри. Їх відмічають практично у кожної людини. Розташування можливе на всіх ділянках тіла, вони мають різні форму та розмір. За структурою та кольором вони також відрізняються. Можуть мати гладеньку поверхню або ж бути горбкуватою. Значне накопичення меланіну забарвлює їх у чорний колір. Часто можуть перероджуватись у меланому — рак шкіри! Погано піддаються лікуванню в запущених випадках і схильні до метастазування у внутрішні органи. Рак шкіри — глобальна проблема ХХІ століття, зумовлений погіршанням екології та підвищенням ультрафіолетового опромінення шкіри. Саме тому завчасне видалення родимок розглядається як крок до попередження розвитку раку шкіри.

Видалення родимки: основні причини

Аби пересвідчитися, що родимка не несе загрози малігнізації, варто звернутися за консультацією до лікаря-дерматолога та отримати високопрофесійний висновок у клініці «Лазерсвіт»    Досвідчений персонал і сучасне обладнання дозволять зробити це просто і швидко. Ви пересвідчитеся:

  • чи є підвищений ризик травмування родимки предметами туалету та одягу;
  • чи викликає родимка естетичний і фізичний дискомфорт;
  • чи є ознаки малігнізації (ракового переродження), особливо у разі збільшення розмірів, зміни кольору, структури поверхні та кровоточивості.

Видалення родимок в «Лазерсвіт»

У клініці «Лазерсвіт» видалення новоутворень проводиться із застосуванням сучасного лазерного обладнання. Процедура безболісна і займає мінімум часу. Видаляють змінену ділянку патологічного  новоутворення на всю товщу розповсюдження. Зона втручання під дією лазерного опромінення покривається захисною плівкою, яка тримається приблизно 2 тиж. За цей час відновлюється шкірний покрив. Під час реабілітації (2 тиж) зону втручання рекомендується обробляти спеціальним розчином. Забороняється відвідувати солярій, баню, приймати сонячні ванни. За один сеанс можливе видалення декількох родимок.

Найкращий час для лікування — осінь–початок весни.

Редакція журналу «Український медичний часопис»